Start proefvaarten Nieuwe Sluis Terneuzen; 8 mei 2025
Op 8 mei 2025 starten de proefvaarten door de Nieuwe Sluis Terneuzen. Die dag passeert het binnenvaartschip ‘Marlea’ de sluis. De schutting van de Marlea is de 1e van de serie proefvaarten die de komende weken uitgevoerd zullen worden. Hiermee wordt weer een belangrijke mijlpaal bereikt voor dit enorme bouwproject.
De nautische partijen (bootlieden, schippers, loodsen, sleepdiensten en operators) willen onder beheerste omstandigheden ervaring opdoen met het bedienen van de Nieuwe Sluis, het varen en begeleiden van de schepen door de sluiskolk en het werken op het sluisplateau.
Verschillende lengten
De proefvaarten starten met schepen met een lengte tot 110 m. Daarna volgen schepen met een lengte tot 150 m. Naast de afmetingen neemt ook het aantal schepen dat gelijktijdig wordt geschut toe.
Na de 1e proefvaarten met kleinere schepen volgen proefvaarten met grotere schepen. Als laatste volgen zeeschepen met een lengte tot 265 m, een breedte tot 37 m en een diepgang tot 12.5 m.
Als de proefvaarten voor deze verschillende typen schepen naar tevredenheid zijn doorlopen, kan de sluis volledig worden gebruikt. Naar verwachting is dat in de loop van de zomer.
Nieuwe Sluis
De Nieuwe Sluis is 427 m lang, 55 m breed en 16.44 m diep. De sluis is geschikt voor schepen tot 366 m lang, 49 m breed en 14.5 m diep. De Nieuwe Sluis is gebouwd binnen het bestaande sluizencomplex in Terneuzen, in het havengebied van North Sea Port.
Toegang en doorstroming
De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en vlottere doorstroming voor scheepvaart die vanaf de Noordzee en de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen vaart en verder.
De sluis is onderdeel van de vaarroute tussen Rotterdam en Parijs. Het aantal schepen dat gebruikmaakt van de Noordzeesluizen, het sluizencomplex van Terneuzen, neemt toe. Ook de omvang van de schepen groeit.
De Nieuwe Sluis is net zo groot als de nieuwe sluizen in het Panamakanaal en daarmee voorbereid op de wereldwijd toenemende schaalvergroting van de scheepvaart.