Expert Adam Hofland
Expert Adam Hofland Blog

Vroege Vogels langs de snelweg

Met licht verhoogde hartslag zit ik in de auto, op weg naar een parkeerplaats langs de A12. Ik heb me laten bijpraten door collega’s die betrokken waren bij de verbreding en natuurinclusieve herinrichting van een deel van deze snelweg. Goed voorbereid dus, maar toch…

Dankzij een ‘boommarterportaal’ boven de A12 kunnen boommarters hier veilig de weg oversteken

Natuurlijk was ik er alvast gaan kijken. Of alles wat straks gefilmd wordt überhaupt te voet bereikbaar is. Ik maakte er gelijk een uitje met mijn kinderen van. Kon ik op hen al een beetje mijn teksten oefenen. Maar ja. Is het genoeg? Straks krijg ik nog allerlei lastige vragen. En dat voor een draaiende camera; niet voor het eerst, maar wel mijn eerste keer voor nationale televisie.

Wildraster

Mijn gedachten blijven malen. Ik kijk van de bermen naar het wildraster en weer terug. Dit hekwerk tegen overstekende dieren begeleidt me al vele kilometers over de A12. Af en toe kijk ik over mijn schouder of ik daar nu een faunatunnel zie. Ogen snel terug op de weg.

Kleine dieren kunnen via de tunnel veilig het bos aan de overkant bereiken

Hier op de Veluwe heeft Rijkswaterstaat vele onderdoorgangen aangelegd. Aan het wildraster kun je goed zien waar die zich bevinden: het hek zakt daar even iets in om aan te sluiten op de tunnel die hier de weg onder duikt. Kleine dieren kunnen via de tunnel veilig het bos aan de overkant bereiken.

Leefgebieden verbinden

Nog 10 minuten en ik ben er. Nog steeds wat gespannen, maar de autorit maakt me ook trots op al die groen- en faunavoorzieningen van Rijkswaterstaat. Meer dan 18.000 ha aan bermen, duizenden hectaren bos en bomen, tientallen ecoducten, bijna 1.000 kleine faunapassages, kilometers en kilometers aan wildrasters. Allemaal helpen ze de natuur een handje, om verbindingen tussen leefgebieden mogelijk te maken. En zo te voorkomen dat dieren op de weg raken. Want een aanrijding met een zwijn of edelhert met 100 km/h willen we graag voorkomen.

Verborgen natuur

Ook die bermen zelf zijn soms goed verborgen natuurgebiedjes met bijzondere planten en waterpoelen. Vanaf de weg vaak onzichtbaar maar o zo belangrijk voor de veiligheid op de weg. Want als daar na een flinke stortbui veel water ligt, kan dat snel worden afgevoerd naar de laaggelegen greppel of poel naast de snelweg. En daar profiteren diertjes en planten weer van.

Kom maar op!

Ik draai de parkeerplaats op. Ja hoor, daar staat ze, de presentatrice van Vroege Vogels. Oké, nu wordt het echt. De cameraman rommelt wat in z’n kofferbak en verzamelt de laatste spullen. In mijn hoofd ratelen nog flarden tekst over hoe wij boommarters helpen om via touwen de weg over te klimmen. Ik open mijn portier. De frisse boslucht doet me goed en zelfverzekerd stap ik mijn auto uit: kom maar op!

Benieuwd om te zien wat Rijkswaterstaat langs onze snelwegen doet en welke natuurschatten daar soms verborgen liggen? Bekijk dan de aflevering van Vroege Vogels door op onderstaande afbeelding te klikken.