Planning en aanpak
De komende jaren werken we aan het verbreden van de Demkabocht in het Amsterdam-Rijnkanaal, zodat deze veiliger wordt voor de scheepvaart. Bekijk de hele planning voor een overzicht van de werkzaamheden.
Wanneer
De planning voor dit project is momenteel onbekend. Wanneer er meer informatie over de planning is, vindt u op deze pagina de informatie.
Tot 11 m verbreden
Het Amsterdam-Rijnkanaal is een van de drukst bevaren vaarwegen van Nederland. Het is een belangrijke verbinding tussen de Amsterdamse haven en het Ruhrgebied in Duitsland. In de gemeente Utrecht zit ten noorden van de Demka-spoorbrug aan de oostzijde van het kanaal een scherpe bocht.
Deze bocht heet de Demkabocht, omdat hier vroeger staalfabriek Demka stond. Doordat schepen steeds groter worden, is de kans op aanvaringen in deze bocht toegenomen.
Om de situatie veiliger te maken, gaan we de bocht aan de oostkant met maximaal 11 m verbreden. Dit komt overeen met de breedte van de oude insteekhaven van het Demka-terrein. De bocht is zo’n 600 m lang. Ten noorden en ten zuiden van de Demkabocht sluit de verbreding aan op de huidige breedte van het Amsterdam-Rijnkanaal.
Vervuilde bodem saneren
De grond in de Demkabocht is vervuild door vroegere werkzaamheden van staalfabriek Demka. We saneren de vervuilde bodem op de plek waar we het kanaal willen verbreden en waar de nieuwe oever komt.
Radarpost verplaatsen
Op de oever van de Demkabocht staat een radarpost. Deze geeft aan de Verkeerspost door welke schepen er varen op het kanaal. De Verkeerspost zorgt er onder andere voor dat schepen snel en veilig de Demkabocht kunnen passeren. Voor de verkeersveiligheid is de radarpost essentieel op deze plek.
De huidige radarpost staat op de locatie waar we de Demkabocht gaan verbreden. Daarom moeten we de radarpost een stukje verplaatsen.
Grond bouwrijp maken voor fietspad
Op de oever van de nieuwe Demkabocht wil de gemeente Utrecht een fietspad aanleggen. We zorgen ervoor dat de grond bouwrijp is. Ook wil de gemeente het terrein verder ontwikkelen als park. Lees hier meer over op de website van de gemeente Utrecht.