Doelen en resultaten

Langs de Noord-Hollandse Markermeerkust, zien we op verschillende plekken mogelijkheden voor de verbetering van waterkwaliteit. Dat kan bijvoorbeeld door meer geleidelijke overgangen van water naar land te maken als leefgebied voor vissen, kleine waterdieren, vogels en planten.

Ook kijken we naar de verbinding van leefgebieden achter de dijken. Daarbij houden we oog voor de cultuurhistorische waarden die er al zijn langs deze Markermeerkust.

Waarom we dit doen

De Markermeerkust had ten tijde van de Zuiderzee al harde (zee)dijken. Dat is zo gebleven na de grote waterstaatkundige ingrepen, die Nederland veiliger en welvarend hebben gemaakt. Na de aanleg van de Afsluitdijk, de Flevopolder en de Markerwaarddijk (Houtribdijk) ontstond het Markermeer.

Langs een groot deel van de Markermeerkust is dus sprake van een harde overgang tussen het meer, de binnenwateren en het achterland. Leefgebied ging hierdoor verloren en veel wateren staan niet meer met elkaar in verbinding.

De ingrepen hebben bovendien de stroming van water en het bezinken van sediment veranderd. Plant- en diersoorten missen daardoor passend leefgebied. Ook zijn de mogelijkheden voor vistrek beperkt. Dit zorgt voor minder diversiteit in soorten en dat maakt het watersysteem kwetsbaar.

Kansen voor verbeteren waterkwaliteit

In het project Noord-Hollandse Markermeerkust kijken we naar de mogelijkheden om het ecosysteem te versterken, door leefgebieden voor vogels en vissen te verbeteren of aan te leggen. Dat doen we door:

  • Het maken van natuurlijke oeverleefgebieden; het zorgen voor meer geleidelijke overgangen van water naar land, met zones met ondiep en helder water en overgangen in waterdiepten. Daarbij letten we er op dat ook visserij en recreatie plaats kan vinden en houden we vaarroutes vrij.
  • Het verbinden van het Markermeer met binnendijks water, zoals de boezem en in (kleine) sloten.
  • Het land achter de dijk (achterland) verbeteren als leefgebied voor vissen en vogels

Samenwerking

De maatregelen die we willen treffen langs de Noord-Hollandse Markermeerkust zijn onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). De overheid werkt met deze aanpak aan toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie.

Daarnaast loopt in de regio een Ambitieprogramma Ruimtelijke Kwaliteit kustzone Hoorn-Amsterdam (APRK) gericht op onder andere natuur, recreatie en economie. Wat betreft doelen zoals waterkwaliteit en ecologie, en voorziene maatregelen zoals het realiseren van ondieptes en vispaaiplaatsen, kennen PAGW en APRK een grote overlap.

We werken zoveel mogelijk samen bij de maatregelen die bijdragen aan de PAGW-doelen en de maatregelen die inpasbaar zijn in de planologische en MIRT-procedures van de PAGW.

Waar mogelijk worden werkzaamheden uit het APRK gecombineerd met de dijkversterkingswerkzaamheden.