Planning en aanpak
Momenteel krijgt sluis Weurt een stevige onderhoudsbeurt. De volledige planning is nog niet bekend. Zodra er meer informatie is over nieuwe werkzaamheden, vindt u dit op deze pagina.
Wanneer
januari - augustus 2024 | Westkolk sluis Weurt: grote tandwielen Waal- en kanaaldeur vervangen, camera’s vervangen, beschadigingen herstellen Oostkolk sluis Weurt: hoogwaterveiligheid verbeteren |
---|---|
september - december 2024 | Sluis Weurt: onderhoud hardware en software voor bediening, besturing en bewaking van de sluis |
Toekomst sluizencomplex Heumen en Weurt
Ondertussen maakt Rijkswaterstaat plannen voor grootschalige vernieuwing van sluiscomplexen Heumen en Weurt om ze klaar te maken voor de toekomst. Dit project wordt een combinatie van vervanging en renovatie. De komende jaren voeren we in ieder geval nog regelmatig werkzaamheden aan de sluizen uit.
Oostkolk sluis Weurt
De oostkolk van sluis Weurt is bijna 100 jaar oud. De bouw was onderdeel van de aanleg van het Maas-Waalkanaal, nog steeds een van de drukst bevaren waterwegen van Nederland. De oostkolk is relatief lang: 260 m. Vroeger voeren hier namelijk vooral lange sleepcombinaties.
Om de waterstand in zo’n lange sluis te veranderen, is veel water nodig en dus veel tijd. Om tijd- en waterverlies te beperken, werd een middendeur gebouwd, zodat we ook met een halve kolk kunnen schutten. Daarnaast zorgt die derde deur vooral voor extra veiligheid bij hoogwater.
Onderhoud om de levensduur van de sluis te verlengen
Bij de bouw is ooit gekozen voor roldeuren. Die rollen bij het sluiten van de sluiskolk als een trein op wielen over een rail op de bodem de kolk in. En als de deuren weer opengaan, verdwijnen ze in een diepe deurkas.
In de roldeuren zitten zogenoemde ballasttanks. Door de tanks met de juiste hoeveelheid water te vullen, zorgen we ervoor dat de deur net niet gaat drijven. Zo blijft de druk op de wielassen minimaal en rijdt de deur soepel heen en weer over de rails.
Dalende waterstanden zorgen voor extra reparatie
Het water op de Waal staat soms zo laag, dat de deur niet ver genoeg in het water steekt om van zijn drijfvermogen te profiteren. Dit verhoogt de belasting op de assen, waardoor de levensduur sneller afneemt. De deuren kunnen bezwijken als deze situatie te lang duurt. Daarom gaan we de 3 roldeuren repareren.
Reparatie roldeuren op het droge
Het onderhoud aan de roldeuren vindt plaats in het droogdok. op het sluizencomplex. We varen de roldeur in het droogdok, sluiten de deuren en pompen hem leeg. De roldeur komt op 8 stevige poten in een droge werkruimte te staan, waar we er van alle kanten goed bij kunnen om de mechanische onderdelen te repareren.
Oorspronkelijk ontwerp helpt bij reparaties
We lossen lekkages van de ballasttanks op door nieuwe afsluiters te monteren. Voor andere reparaties kijken we naar de oude tekeningen. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat wij kunnen voorkomen dat de Waaldeur bij het sluiten tegen de kolkwand botst.
De beschermende verflaag werken we ook bij. Als de roldeur gerepareerd is, plaatsen we deze terug in de sluis.