[Beeldtitel] Werkzaamheden Spijkenisserbrug [Marianne Jongen - omgevingsmanager] Van november 2024 tot eind 2025 voert Rijkswaterstaat de grote renovatie uit aan de Spijkenisserbrug. Bij de uitvoering van deze werkzaamheden houden we zoveel mogelijk rekening dat de scheepvaart er altijd doorheen moet. Ga je in deze periode op pad? Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met meer drukte en een langere reistijd. In het voorjaar van 2024 heeft de Spijkenisserbrug nieuw asfalt gekregen. En tijdens deze renovatie gaan we het brein van de brug aanpakken. Dat zijn alle systemen om de brug veilig te kunnen bedienen, besturen en bewaken. Tegelijkertijd vervangen we een groot deel van de installaties. Zoals de hoofdmotoren en de kabels die de hefdelen op en neer laten bewegen. Maar ook de slagbomen, de verkeerscamera's en de verlichting op de brug zelf. En er komt een extra energievoorziening aan de Hoogvlietse zijde. En daarmee is de brug straks minder gevoelig voor stroomstoringen. Een groot deel van de werkzaamheden kunnen we uitvoeren zonder hinder te veroorzaken voor het verkeer. En toch is het nodig dat de brug regelmatig dichtgaat. Dat doen we vooral wanneer het minder druk is op de weg. Dat is in weekenden en rondom vakantieperiodes. En dat is in de zomervakantie van 2025 en rondom de herfstvakantie van 2025. Ga je tijdens een afsluiting de weg op, dan zul je worden omgeleid via de Hartelbrug en de Botlekbrug. Houd er rekening mee dat je op drukke momenten 30 tot 60 minuten langer onderweg kunt zijn. Wil je tijdens deze renovatie niet worden verrast door een dichte brug? Check dan voor je op reis gaat altijd de planning. En stap de auto pas in als het kan, op een rustig moment. Of pak de pont of het openbaar vervoer. Met de metro ben je in een half uur in hartje Rotterdam. Als je meer wil weten over deze renovatie en de actuele planning, kijk dan op www.rijkswaterstaat.nl/spijkenisserbrug. Of download de BouwApp en volg de renovatie van de Spijkenisserbrug. [Eindleader] Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/spijkenisserbrug Of download de BouwApp Een productie van Rijkswaterstaat ©2024
Hinder en maatregelen
Vanaf november 2024 tot eind 2025 renoveert Rijkswaterstaat de technische systemen en installaties van de Spijkenisserbrug. Tijdens de werkzaamheden is de brug verschillende keren dicht voor wegverkeer, (brom)fietsers en voetgangers. Op deze pagina leest u meer over de maatregelen die we nemen om de hinder zo veel mogelijk te beperken.
De Spijkenisserbrug is een drukke en belangrijke verkeersverbinding. De afsluitingen zorgen daarom voor extra reistijd. Houd hier rekening mee als u de weg op gaat. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, nemen we een aantal maatregelen.
Maatregelen
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, sluit Rijkswaterstaat de Spijkenisserbrug regelmatig af voor wegverkeer. Zie de planning voor data en tijden van deze afsluitingen.
Wegverkeer
Het verkeer wordt omgeleid via de N218 (Hartelbrug) en A15 (Botlekbrug).
(Brom)fietsers en voetgangers
(Brom)fietsers en voetgangers kunnen gebruikmaken van een gratis pont tussen Hoogvliet en Spijkenisse.
De pont vaart ongeveer iedere 15 minuten, afhankelijk van de scheepvaart en het aantal passagiers. De vaartijden zijn van 06.00 tot 00.00 uur, bij weekendafsluitingen op vrijdag van 22.00 tot 00.00 uur. De pont start zijn eerste afvaart in Spijkenisse en eindigt in Hoogvliet. De opstaphaltes bevinden zich aan de Hongerlandsedijk ter hoogte van de Oude Maasweg (Spijkenisse) en Vuurvlinderweg naast de brug (Hoogvliet).
Scootmobielen
Er is nog geen ideale oplossing voor alle formaten scootmobielen. De op- en afstapplaats aan de kant van Hoogvliet is goed begaanbaar, vooral met enige ondersteuning. Aan de zijde van Spijkenisse is het voor scootmobielen met een grotere draaicirkel niet mogelijk om de pont op en af te rijden.
We kunnen dus nog niet garanderen dat alle scootmobielen mee kunnen. Er wordt gewerkt aan een passende oplossing tijdens de werkzaamheden voor alle scootmobielen in 2025.
Brommobielen en gehandicaptenvoertuigen
Brommobielen en gehandicaptenvoertuigen (Canta) mogen niet op de pont. De Botlekbrug en Hartelbrug zijn vanwege de veiligheid ook niet toegankelijk voor brommobielen. Daarom wordt mensen met een brommobiel aangeraden om van het openbaar vervoer gebruik te maken. Mensen met een gehandicaptenvoertuig (max. 1.10 m breed) mogen het fietspad over de Hartelbrug en Botlekbrug wel gebruiken.
Hulpdiensten
Met de betrokken veiligheidsregio’s zijn afspraken gemaakt over maatregelen, waardoor de hulpverlening op peil blijft. Zo kunnen hulpdiensten, bij drukte op de omleidingswegen, onder begeleiding van verkeersregelaars gebruikmaken van het fietspad van de Hartelbrug.
Scheepvaart
Voor de scheepvaart blijft de brug grotendeels beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website Vaarweginformatie.
Hinder beperken
- Waar mogelijk voeren we de werkzaamheden in de weekenden en tijdens vakanties uit, wanneer er minder verkeer over de brug rijdt.
- Tijdens doordeweekse afsluitingen blijft de brug in de avondspits (15.30 - 18.30 uur) beschikbaar.
- De Hartelbrug gaat niet open voor scheepvaart, wanneer de Spijkenisserbrug dicht is voor wegverkeer. Daarmee blijft de omleidingsroute altijd beschikbaar.
Wat kunt u zelf doen?
Check voor vertrek de verkeersinformatie via de gebruikelijke apps. Op de website Zuid-Holland Bereikbaar zijn meer slimme reistips te vinden. Werkgevers kunnen hier ook een advies op maat aanvragen om minder last van de files te hebben en (duurzaam) bereikbaar te blijven.
Video Wat betekent de renovatie voor weggebruikers?
In deze video vertellen we wat we tijdens de renovatie gaan doen, wat dat betekent voor het verkeer en wat u kunt doen om de files te vermijden.