Hinder en maatregelen

We vervangen de enkelvoudige voegovergangen, vangrails en het asfalt van de Tholensebrug. Dit zorgt voor hinder voor het wegverkeer. Op deze pagina leest u meer over de hinder en maatregelen.

Hinder wegverkeer

De werkzaamheden aan de Tholensebrug (N286) lopen flink uit. Bij het vervangen van de voegovergangen is er sprake van een forse tegenvaller. De zogeheten betonnen consoles waar de nieuwe voegovergangen in worden geplaatst zijn niet opnieuw te gebruiken, en moeten opnieuw worden gemaakt.

De hoofdrijbaan van de Tholensebrug is daardoor tot eind december afgesloten voor wegverkeer. Een nadere planning wordt nog via deze projectpagina bekend gemaakt.

Het wegverkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid via de Oesterdam (N659, A58 en A4). De omleidingsroute wordt met gele borden aangegeven. De extra reistijd bedraagt ongeveer 30 minuten.

Tijdelijke parkeerplaats bij de Tholensebrug, aan de Brabantse kant

Mensen uit Tholen met een bestemming aan de Brabantse kant van de Tholensebrug, kunnen gebruik maken van een tijdelijke parkeerplaats aan de Brabantse kant. Deze bevindt zich op de vluchtstrook van de afrit.

De parkeerplaats heeft 30 parkeerplekken en is vanuit Tholen te fiets of lopend te bereiken via de parallelweg van de Tholensebrug. Vanaf de parkeerplaats kunnen mensen hun reis vervolgen met de auto.

Verkeersregelaars zijn overdag aanwezig om het gebruik van de parkeerplaats soepel en veilig te laten verlopen. Op onderstaand kaartje vindt u de exacte locatie van de parkeerplaats.

Hulpdiensten en openbaar vervoer

Tijdens de afsluiting van de hoofdrijbaan maken hulpdiensten en het openbaar vervoer gebruik van de parallelweg van de brug.

Overbruggingsmaatregelen Tholensebrug

In deze video wordt uitgelegd wat de werkzaamheden aan de Tholensebrug inhouden, en waarom ze nodig zijn.

(Een schip vaart onder een brug door. Arjen Francke:) LEVENDIGE MUZIEK ARJEN FRANCKE: Ik loop hier bij de Tholensebrug, een van de bruggen over het Schelde-Rijnkanaal. Deze stalen boogbrug is ongeveer 19 meter breed en in totaal ruim 600 meter lang, en ligt op de grens van Zeeland en Brabant. Dagelijks passeren 20.000 voertuigen deze brug, een belangrijke verbinding dus. Deze brug stamt uit de jaren zeventig en is inmiddels toe aan een flinke renovatie. Voordat we dat doen, bekijken we ook hoe we de brug daarbij kunnen versterken. Het verkeer is de afgelopen decennia namelijk behoorlijk toegenomen en steeds een stuk zwaarder geworden. De grote renovatie voeren we uit na 2030. Tot die tijd treffen we de noodzakelijke maatregelen. Dit noemen we overbruggingsmaatregelen. Zo houden we de Tholensebrug veilig en beschikbaar. (Hij hurkt neer op het wegdek.) We vervangen elf voegovergangen op zowel de hoofdrijbaan als de parallelweg. Een voegovergang is het onderdeel op de brug dat zorgt voor aansluiting tussen het brugdek en het wegdek voor en na de brug, en tussen de brugdelen onderling. Tegelijk vervangen we de barriers op de brug. Dit zijn stalen constructies naast de weg die ervoor zorgen dat voertuigen die van de weg raken, worden opgevangen, en voorkomen dat ze echt naast de weg belanden. Ook vervangen we het asfalt en de hemelwaterafvoer op de brug. We combineren verschillende werkzaamheden, zodat de hinder zo kort mogelijk is. We starten met de werkzaamheden aan de parallelweg. Het is daarvoor nodig dat we het eerste weekend ook de hoofdrijbaan afsluiten en het autoverkeer omleiden via de Oesterdam. (Beeldtekst: 18 tot 27 oktober: werkzaamheden parallelweg. 18 tot 21 oktober: hoofdrijbaan afgesloten.) Tijdens het werken aan de parallelweg leiden we fietsers en voetgangers om via de hoofdrijbaan. Daarna werken we aan de hoofdrijbaan. Het autoverkeer wordt dan opnieuw omgeleid via de Oesterdam. Dit omrijden kost een halfuur extra tijd. (Beeldtekst: 27 oktober tot 18 november: werkzaamheden hoofdrijbaan.) Deze werkzaamheden aan de Tholensebrug zorgen ervoor dat we de brug kunnen blijven gebruiken totdat de grote renovatie plaatsvindt. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rws.nl/tholensebrug. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2024.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN