Doelen en resultaten

We werken in het Scheur bij Rozenburg en Maassluis aan het verbeteren van het leefgebied van vissen, vogels, waterplanten en ander waterleven. Op deze pagina leest u over de doelen en resultaten.

Om het leefgebied te kunnen verbeteren, leggen we bij Rozenburg en Maassluis langsdammen aan. Ook wordt het gebied tussen de langsdam en de oever opgehoogd en ingericht met gorzen. De maatregelen zijn onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van deze richtlijn is om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa te verbeteren en te beschermen.

Wat is een langsdam?

Een langsdam is een evenwijdig aan de oever lopende dam van (stort)steen of een vergelijkbaar materiaal. Deze dam steekt deels boven het water uit waardoor het bovenste deel zichtbaar is. De langsdam houdt golven en stroming, van bijvoorbeeld schepen, tegen. Zo ontstaat een ‘luwe zone’ achter de langsdam.

We maken openingen in de langsdam. Vissen kunnen dan heen en weer zwemmen tussen de luwe zone en de rest van de rivier. Bij de landtong van Rozenburg ligt al een langsdam. Hier zijn de zogenoemde kribben te zien die recht tegen de dijk liggen en richting de vaarweg lopen. Het vak tussen de 2 kribben noemen we een kribvak. De langsdam komt tussen de 2 kribben te liggen. Hij loopt evenwijdig aan de vaargeul. 

De openingen in de langsdam en de kribben zorgen ervoor dat er stroming is in het kribvak en dat vissen heen en weer kunnen zwemmen.

Inrichten luwe zone

Achter de langsdam ontstaat een luwtezone. Hier stroomt het water langzamer en zijn er minder golven dan in het Scheur. De luwe zone wordt zo ingericht dat diepere, ondiepere, snel en langzaam stromende delen ontstaan.

Sommige delen van de luwe zone kunnen dus (deels) droogvallen en andere plekken blijven juist dieper, zodat er een geul voor vissen (zeebaars en bot) ontstaat achter de langsdam. Ook andere dieren profiteren van de maatregelen, zoals de bonte strandloper, lepelaar, krakeend, schelpdieren en kreefachtige als het wadslakje en wadkreeftje. Op de plekken die bij eb droogvallen, kunnen riet, biezen en soorten als de spinotterbloem gaan groeien.

Aanleg langsdammen bij Maassluis en Rozenburg

We leggen op 2 plekken langsdammen aan. Aan de zuidoever van het Scheur langs de Landtong van Rozenburg en aan de noordoever van het Scheur bij gemaal de Zaayer bij Maassluis. Deze locaties zijn gekozen, omdat er genoeg ruimte is tussen de dijk en de vaargeul in het Scheur voor de aanleg van een luwe zone.

Langsdam de Zaayer bij Maassluis

In Maassluis, bij gemaal de Zaayer en de tunnel van de nieuwe Blankenburgverbinding, wordt over een lengte van ongeveer 1.000 m een langsdam aangelegd. Onderstaande afbeelding laat de langsdam en de luwe zone zien.

Ook bij gemaal De Zaayer komt een opening. Vissen kunnen dit gemaal makkelijk passeren. De langsdam zorgt straks voor een rustgebied voor vissen na bijvoorbeeld het passeren van het gemaal. 

In 2020 is al een ontwerp gemaakt voor de langsdam bij Maassluis. Toen was de langsdam onderdeel van het Getijdenpark Maassluis. Nu leggen we alleen de langsdam aan. In 2021 is bekendgemaakt dat het Getijdenpark er niet komt.

Langsdam Landtong van Rozenburg

Bij de landtong van Rozenburg, tussen EIC Mainport en de Maeslantkering, wordt over een lengte van ongeveer 3.500 m een langsdam aangelegd.

We kiezen voor deze plek van de langsdam, omdat er genoeg ruimte is om een luwe zone in te richten. We blijven met deze plek ook ver genoeg van de vaargeul.

De scheepvaart heeft dan geen hinder van de langsdam. Daarnaast is in overleg met de gemeente Rotterdam bepaald dat de langsdam zoveel mogelijk de lijn van de landtong volgt.

Bestaande langsdammen

Bij de landtong zijn al op verschillende plekken langsdammen aangelegd. Een van de langsdammen bestaat uit rioolbuizen. Deze gaan we in dit project verder af maken. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht Riooldammen in het Scheur.

Meedenken

Rijkswaterstaat stemt het ontwerp en de uitvoering af met de gemeente Rotterdam, gemeente Maassluis, Hoogheemraadschap van Delfland, het havenbedrijf en Sportvisserij Zuidwest-Nederland. Rijkswaterstaat is ook benieuwd naar de mening van omwonenden. Wilt u reageren op de plannen dan kunt u ons contactformulier invullen.