De Nederlandse natuur is schitterend, uniek en divers; van de Zeeuwse Delta tot aan de Maas en de Wadden. Maar onze natuur is ook kwetsbaar. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld om de natuur te beschermen; Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Nederland zijn ruim 160 gebieden aangewezen als Natura 2000-gebied en Rijkswaterstaat stelt voor 25 gebieden beheerplannen op. In de beheerplannen staat hoe we de natuur in een gebied verbeteren, behouden en beschermen. De aankomende jaren werkt Rijkswaterstaat, in afstemming met verschillende partners, aan nieuwe beheerplannen. Nieuwe maatregelen zijn nodig omdat het op veel plekken niet goed gaat met de natuur. En om de balans te bewaken tussen natuurbescherming en menselijke activiteiten. Wil je meer weten? Of op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom de nieuwe beheerplannen? Kijk dan op www.rwsnatura2000.nl
Natura 2000: beleven, gebruiken en beschermen
Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Rijkswaterstaat heeft 2 rollen binnen Natura 2000: die van voortouwnemer en waterbeheerder.
Nederland heeft ruim 160 Natura 2000-gebieden. Samen hebben ze een oppervlakte van ruim 2,2 miljoen ha. Ongeveer 85% is water, de rest land. De gebieden maken deel uit van een samenhangend netwerk van natuurgebieden in de Europese Unie.
Alle Natura 2000-gebieden zijn gekozen op basis van de vogelrichtlijn en habitatrichtlijn, en aangewezen door het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Beheerplan
Voor elk Natura 2000-gebied wordt een beheerplan opgesteld. Daarin staat welke natuurwaarden in het gebied behouden of hersteld moeten worden – de zogenaamde instandhoudingsdoelen van het gebied – en welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Elk plan wordt opgesteld voor een periode van 6 jaar. Daarna wordt bekeken of het plan moet worden verlengd of bijgesteld.
In een beheerplan leggen het rijk en de provincies vast wat er in een gebied gedaan kan worden. Het gaat erom een balans te vinden tussen het realiseren van de ecologische doelen en de wensen van particulieren en ondernemers. Daarom wordt een beheerplan opgesteld in overleg met alle direct betrokkenen.
Rijkswaterstaat op weg naar nieuwe beheerplannen
Voortouwnemer
Elk Natura 2000-gebied heeft een voortouwnemer bij het opstellen van het beheerplan. Rijkswaterstaat is voortouwnemer van 25 gebieden. De voortouwnemer is het aanspreekpunt voor de buitenwereld en verantwoordelijk voor het totale proces.
Rijkswaterstaat als voortouwnemer
Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat:
- alle belanghebbende organisaties in het overleg worden betrokken
- het beheerplan geschreven wordt
- het uiteindelijke beheerplan op instemming kan rekenen van de betrokken ministeries en provincies
Rijkswaterstaat toetst samen met het ministerie van LVVN de effecten van het bestaand gebruik (zoals recreatie, landbouw en visserij) op de instandhoudingsdoelen in de gebieden waar we voortouwnemer zijn. De resultaten worden verwerkt in het beheerplan.
Waterbeheerder
Bij de rol van Rijkswaterstaat als waterbeheerder in Natura 2000-gebieden staat de zorg voor een duurzaam en robuust watersysteem voorop. Eén van de prioriteiten van Rijkswaterstaat is de zorg voor schoon en (ecologisch) gezond water: de ecologische basiskwaliteit. Die basiskwaliteit is nodig voor een gezonde natuur.
Meer informatie over Rijkswaterstaat en Natura 2000
Bekijk voor meer informatie over Rijkswaterstaat als voortouwnemer van de beheerplannen voor Natura 2000 de website N2000 Rijkswaterstaat.