Vlootvervanging

De Rijksrederij staat voor een brede taakuitvoering in een divers en uniek werkgebied. De Rijksrederij is continu bezig om haar schepen efficiënter, veiliger en duurzamer te maken.

Vernieuwen, verbeteren, verduurzamen

De Rijksrederij vervangt meerdere schepen die aan het einde van hun economische en technische levensduur zijn. Momenteel wordt er gewerkt aan het project MPV-50. In dit project worden 3 verouderde zeegaande schepen met als hoofdtaak markeren, vervangen door nieuwe multifunctionele schepen.

Deze zogenoemde Multi Purpose Vessels (MPV’s) zijn schepen die voor meerdere taken en opdrachtgevers inzetbaar zijn. Ook worden de patrouillevaartuigen die ingezet worden voor de Douane vervangen.

In een ander lopend programma worden de snelle rubberen patrouillevaartuigen (RHIB’s) voor Rijkswaterstaat vervangen door nieuwe RHIB’s. Een deel hiervan is in de afgelopen jaren in gebruik genomen en een deel volgt nog.

De MPV-30's en TMV's

Binnen het vlootvervangingsprogramma zijn al eerder 3 MPV's opgeleverd, de Merwestroom, de Waddenstroom en de Scheldestroom. Deze MPV-30's zijn voor meerdere taken en opdrachtgevers inzetbaar en varen op de grote binnenwateren, de zeearmen, de Waddenzee en de Noordzee tot 30 mijl uit de Nederlandse kust.

Daarnaast zijn er vanuit het vlootvervangingsprogramma 3 nieuwe trailerbare meetvaartuigen (TMV's) opgeleverd. Deze vaartuigen worden middels een trailer over de weg vervoerd en ingezet waar ze nodig zijn.

TMV’s doen metingen op het gebied van bodemligging en waterkwantiteit, wat belangrijke informatie oplevert voor de scheepvaart, waterkeringen, sluizen en stuwen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de vlootontwikkeling. De MPV-30's beschikken over een hybride voortstuwing, een laag brandstofverbruik, lage emissiewaarden en zijn in staat om een dagelijkse operatie uitsluitend op hun accupakket uit te voeren.

Daarnaast hebben zowel de MPV-30's als de TMV's zonnepanelen voor de energievoorziening. De zeegaande vaartuigen van de Rijksrederij varen waar mogelijk op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO).