Doelen en resultaten
Op deze pagina vindt u de doelen en resultaten voor de wegverbreding van de snelweg A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide.
De snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen-Kerensheide is de enige snelwegverbinding tussen Zuid- en Midden-Limburg en de rest van Nederland en het buitenland. In deze regio bevinden zich veel bedrijven en dat betekent dat er veel goederen over de weg vervoerd moeten worden. Deze regio ligt centraal vergeleken met Europese afzetmarkten. In dit gebied bevinden zich ook een aantal kennisclusters, die alleen kunnen functioneren als de bereikbaarheid goed is. Ook voor recreatie in deze regio is een goede bereikbaarheid een randvoorwaarde.
In het verleden is de doorstroming al verbeterd door het openen van spitsstroken. Over spitsstroken kan echter minder verkeer rijden dan over reguliere rijstroken. Bovendien worden spitsstroken afgesloten bij incidenten of slecht weer. Hierdoor ontstaan er opnieuw files.
Daarom verbreden we de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide met 1 extra rijstrook per rijrichting (dus gaan we van 2x2 rijstroken met spitsstrook nu, naar 2x3 rijstroken met vluchtstrook in de toekomst). Deze verbreding zorgt voor:
- betere doorstroming (minder files) en betrouwbaarheid
- betere verkeersveiligheid en minder sluipverkeer in de regio
- positieve effecten op de economische ontwikkeling van Limburg
Natuur- en milieudoelen
Rijkswaterstaat streeft ernaar om de beleving van het landschap op deze locatie te behouden en op sommige punten zelfs te verbeteren. Zo verleggen we onder andere de Geleenbeek en leggen we een Parkway aan: een 15 m brede groenzone aan weerszijden van de A2. Door het aanleggen van ecopassages (dierenoversteekplaatsen) zorgen we ervoor dat dieren de snelweg beter en veiliger kunnen kruisen.
Met deze maatregelen zorgen we voor:
- het verbeteren van en bijdragen aan het verminderen hoogwaterproblematiek
- het bereiken van ecologische doelen, zoals de verbetering van de waterkwaliteit door een deel van de Geleenbeek te verleggen met een meer natuurlijker verloop
- een vermindering en compensatie van de natuurverstoring, waaronder de aanleg van een ecologische verbinding oost-west voor dieren op het land en in het water om het Grensmaasgebied en de natuurgebieden ten oosten van het Julianakanaal en de A2 te verbinden
- het herstel van leefgebieden van planten en dieren en de verbindingen tussen die leefgebieden door het aanleggen van ecopassages zoals dierentunnels (een voorziening onder de weg waar bijvoorbeeld konijnen, dassen en vossen en amfibieƫn als kikkers en salamanders veilig kunnen oversteken) en diervriendelijke duikers (een onderdoorgang waarin de natuurlijke oever doorloopt of waarin looprichels langs de rand zijn aangebracht)
- het versterken van landschappelijke karakteristiek van de omgeving waardoor de belevingswaarde voor omwonenden als de weggebruikers toeneemt