Planning en aanpak

In 2024 voert Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de wegen A58, N57, N59 en N61 in Zeeland. Op deze pagina vindt u de planning van de werkzaamheden.

Wanneer

Klaar: eind 2025
9 november 21.00 - 06.00 uur

A58: nachtelijke wegafsluiting ter hoogte van Rilland i.v.m. werkzaamheden TenneT.

11 - 15 november 20.00 - 06.00 uur

N57: vervangen van geleiderails tussen Vrouwenpolder en Middelburg in nachtelijke wegafsluitingen

24 – 26 november 20.00-06.00 uur

N59 werkzaamheden bij Oude Tonge in 2 nachtelijke wegafsluitingen

16 - 19 december 21.00-05.00 uur

A58: vervangen geleiderails op viaducten ter hoogte van Heinkenszand in nachtelijke wegafsluitingen

Halverwege januari 2025

A58: vervangen wegverlichting

  • op- en afritten ter hoogte van Kapelle en Nieuw- en St. Joosland afgesloten
  • iedere doordeweekse nacht een andere afrit.
Halverwege februari 2025

Op de N61 en N59 asfaltreparaties in nachtelijke wegafsluitingen

Deze planning kan nog veranderen.

Aanpak

Asfaltreparaties wegen

Om ervoor te zorgen dat het huidige asfalt extra lang meegaat, voeren we ‘levensverlengend onderhoud’ uit. We ruwen het huidige asfalt op of vernieuwen de deklaag gedeeltelijk, zodat het in zijn geheel nog wat langer kan blijven liggen tot het gepland groot onderhoud. Op verschillende gedeelten van de N57, N59 en de N61 nachtafsluitingen plaats.

Tijdens de werkzaamheden zijn de Zeeuwse wegen dicht voor verkeer. Verkeer wordt dan omgeleid. De omleidingsroutes worden met gele borden langs de weg aangegeven.

Vervangen vangrails

Vangrails voorkomen dat een auto of vrachtwagen van een rijbaan raakt of tegen een obstakel langs de weg rijdt. Een aangereden vangrail zetten we recht en brengen we op hoogte. Bij hevige schade plaatsen we een nieuw stuk vangrail. Onderhoud houdt onder andere in dat de begin- en eindpunten van de rails worden afgebogen, om zo auto’s veiliger te geleiden.

Verouderde vangrails vervangen we.

Onderhoud watergangen en sloten

De sloten langs wegen zijn eigendom van het waterschap, maar worden onderhouden door Rijkswaterstaat. Deze samenwerking maakt mogelijk dat 130 km aan watergangen deels vanaf de weg jaarlijks gekorfd, gereinigd en gemaaid worden. In de maanden oktober en november wordt met een rijdende afzetting in de nachtelijke uren dit onderhoud uitgevoerd.

Maaien bermen

Bermen bestaan uit gras en bermplanten. We maaien de bermen voor voldoende zicht en veiligheid van de weggebruikers. Grasmaaien doet Rijkswaterstaat 2 keer per jaar. Dit maaisel voeren we af, zodat het niet op de weg komt. Hiermee beperken we het brandgevaar.

Afgraven van bermen doen we wanneer de bermen te hoog liggen ten opzichte van het wegdek. Afgegraven bermen zorgen ervoor dat regenwater weg kan vloeien en niet op het wegdek blijft liggen. Verder is het maaibeheer gunstig voor de soortenrijkdom van planten en dieren zoals insecten, die in graslanden leven.