Doelen en resultaten
Om de Galecopperbrug ook in de toekomst veilig te houden, voeren we tot midden 2025 onderhoud uit aan de brug richting Arnhem.
Het onderhoud is nodig, want door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarnaast vertonen de tuien van de brug richting Arnhem roestvorming. Ze naderen het einde van hun levensduur en worden vervangen.
We zijn het werk gestart bij de pylonen: de hoge stalen torens waar de tuien overheen liggen. We hebben eerst de pyloonopleggingen vervangen. Dit zijn steunpunten die beweging van de pylonen opvangen, bijvoorbeeld als het hard waait. Vervolgens zijn de pylonen verstevigd en de oude pyloonkoppen verwijderd.
Daarna wordt de bovenkant van de pyloon (zadel) vervangen, omdat er een nieuw bevestigingssysteem voor de tuien komt. Zo kunnen we in de toekomst, makkelijker en met minder hinder, tuien vervangen en versterken.
Stuk voor stuk brengen we de nieuwe tuien aan en verwijderen we de oude. Dit proces van aanbrengen en weghalen, herhalen we tot alle tuien zijn vervangen. Tot slot worden de pylonen geschilderd (geconserveerd) met een nieuwe, beschermende verflaag.
Onderhoud Galecopperbrug (richting Den Haag)
Aan de tuien op de Galecopperbrug richting Den Haag is pas over enkele jaren onderhoud nodig. We behandelen dan de bestaande tuien en pylonen met beschermend en versterkend materiaal. Dit is regulier onderhoud. Het vervangen van de tuien is daar nu dus nog niet nodig. Dat komt doordat deze tuien bij de bouw in de jaren 70 anders zijn verankerd dan die van de Galecopperbrug richting Arnhem.
Daarnaast vervangen we op termijn de voegovergangen van de Galecopperbrug richting Den Haag. Een voegovergang is een flexibel deel in het wegdek dat ervoor zorgt dat de brug kan uitzetten (in de zomer) en krimpen (in de winter). De voegovergangen van de Galecopperbrug richting Arnhem zijn al in 2019 vervangen.