Sociale impact bereiken als opdrachtnemer
Als professionele netwerkpartner sociale impact creëren door het stimuleren van arbeidsparticipatie: dat is de missie van de Groeituin. Dat biedt voor kandidaten een breed pallet aan nieuwe kansen. En opdrachtnemers hebben toegang tot een groter arbeidsmarktpotentieel.
Hoe kunt u als opdrachtnemer invulling geven aan social return? Hieronder staan de verschillende mogelijkheden uitgelegd.
Mogelijkheden social return
Arbeidsparticipatie
Arbeidsparticipatie biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om werkervaring op te doen en weer mee te doen in de maatschappij. Het is een belangrijke opstap naar duurzaam werk. Voor werkgevers is het een mooie kans om nieuwe doelgroepen aan te boren voor hun personeelsbehoefte, zowel binnen hun eigen organisatie, als bij hun ketenpartners.
Arbeidsontwikkeling
Dit zijn los aan te bieden interventies die als aanvulling dienen op de bovenstaande interventie. Arbeidsmarktontwikkeling kan gericht zijn op vakinhoudelijke kennis, maar ook trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of bijvoorbeeld het wegwerken van taalachterstanden. Deze interventies dragen bij aan een hoger gevoel van motivatie en welzijn bij kandidaten en een verbeterde bekendheid met hun eigen competenties en talenten.
Kennis, middelen & expertise
Opdrachtnemers kunnen in een proeftuin kandidaten uit 1 of meerdere social return-doelgroepen een stap vooruit helpen richting de arbeidsmarkt. In een proeftuin zetten opdrachtnemers hun eigen kennis en expertise in met als doel duurzaam werk te realiseren voor de kandidaten. De Groeituin adviseert hierbij.
Sociaal inkopen
Opdrachtnemers kunnen indirect extra werkgelegenheid creëren door in te kopen bij of werk uit te besteden aan een sociale werkvoorziening of een sociaal ondernemer.
Stappen naar sociale impact:
Bent u een opdrachtnemer van Rijkswaterstaat, en zit social return in het contract? Dan zijn dit de stappen naar sociale impact:
1. Introductiefase
Na de gunning gaat de Groeituin met de opdrachtnemer in gesprek om de mogelijkheden van de social return invulling te bespreken.
2. Oriëntatiefase
De Groeituin faciliteert de opdrachtnemer bij het opstellen van een plan van aanpak om kandidaten naar duurzaam werk te begeleiden.
3. Uitvoeringsfase
Na goedkeuring van het plan van aanpak in afstemming met de Groeituin kan er gestart worden met de invulling ervan. Periodiek vindt samen met de Groeituin en de inkoopprofessional monitoring plaats en worden activiteiten zo nodig bijgesteld.
4. Afrondingsfase
Voor het aflopen van het contract vindt er een eindevaluatie plaats. De Groeituin kijkt samen met de inkoopprofessional en de opdrachtnemer of de sociale impactdoelen gehaald zijn en worden er afrondende afspraken gemaakt.
Voor wie doen we het?
In de Groeituin stimuleren we de realisatie van duurzame werkplekken en zetten we in op de ontwikkeling van werkzoekenden, als zij behoren tot de volgende doelgroepen:
- Mensen met een psychische of fysieke eigenschap die hierdoor structureel een verminderde loonwaarde hebben. Denk aan de doelgroep banenafspraak (WSW, Wajong, Garantiebaan) en uitkeringsgerechtigden volgens de WIA (voorheen WAO).
- Mensen met een WW-uitkering, bijstandsgerechtigden of niet-uitkeringsgerechtigden (NUG-ers). Onder deze doelgroep vallen ook statushouders, vroegtijdig schoolverlaters of ex-gedetineerden).
- Scholieren die moeite hebben aansluiting te vinden bij de praktijk. Denk aan leerlingen beroepsopleidende leerweg (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl), leerlingen voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro).