Digitaal Topografisch Bestand
Het Digitaal Topografisch Bestand (DTB) is het standaard geo-informatiebestand voor Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het DTB dient als basisbestand voor diverse werkprocessen, van beheer en onderhoud tot onderzoek en begrotingen.
Eisen DTB (release 06-2024; RSS-feed)
Het Digitaal Topografisch Bestand bevat zeer gedetailleerde geo-informatie (schaal 1:1.000) van zo'n 450 soorten objecten bij wegen en waterwegen. Denk hierbij voor wegen aan verlichtingsobjecten, hectometerbordjes, verfstrepen en verkeersborden, maar ook aan portalen, wegkanten en geleiderailconstructies.
Voor waterwegen staan er in het DTB bijvoorbeeld dijken, kades, sluizen, oevers, kribben, duikers, afrasteringen en vaarwegsignaleringen. Het bestand bevat tevens hoogte-informatie van het maaiveld en bepaalde objecten zoals de hoogte van geluidsschermen. Ook breuklijnen, zoals kanten van een talud, worden ingemeten en in het bestand opgenomen.
Mogelijkheden van het DTB
U kunt het DTB gebruiken voor allerlei verschillende taken. Bijvoorbeeld:
- 3D visualisatie
- ontwerpen
- berekenen van oppervlaktes en volumes
- kwantificeren van beheerobjecten
- stroming- en afvoermodellering
- ondersteuning van het onderzoek naar natuurontwikkelingsprojecten
- bij Rijkswaterstaat is het DTB ook de topografische basis voor KernGis, Beheerkaart Nat en Electronical Navigation Charts (ENC’s)
Combinaties met bijvoorbeeld het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), luchtfoto’s (orthofotomozaïeken) of ander kaartmateriaal zijn mogelijk.
Documenten
Op de website Standaarden Rijkswaterstaat kunt u de set Data-eisen Digitaal Topografisch Bestand downloaden. Het betreft de documenten:
- Productspecificaties Digitaal Topografisch Bestand;
- Bijlage-B-objectspecifieke-eisen;
- Historie aanpassingen DTB-productspecificaties;
- Aanvraagformulier uitsnede voor DTB;
- Conversieregeltabel