Nieuwsbericht

Op bezoek in het bijenparadijs

Gepubliceerd op: 1 mei 2022, 10.00 uur - Laatste update: 8 december 2022, 11.35 uur

Bij Rijkswaterstaat werken we aan wegen om ons van A naar B te verplaatsen. Dan denken de meeste mensen natuurlijk direct aan snelwegen of vaarwegen, maar wist u dat we ook wegen voor dieren maken?

We maken bijvoorbeeld vistrappen, zodat vissen langs stuwen kunnen zwemmen, en ecopassages over wegen heen. Want onze infrastructuur zit dieren in de weg. Daarom werken we bij Rijkswaterstaat niet alleen aan verbindingen voor de mens, maar ook voor dieren. Zo ook in Bath, waar we een uniek paradijs voor de bij hebben gemaakt.

Dé plek voor de bij

Vlak bij het Zeeuwse dorpje Bath ligt een stuk grond dat we al jaren in beheer hebben. Het voormalige gronddepot is vorig jaar omgetoverd, in samenwerking met Provincie Zeeland en Stichting Landschapsbeheer Zeeland, tot een natuurgebied speciaal voor de bij.

Om het dé plek voor de bij te maken, hebben we een halfopen, gevarieerd landschap gemaakt door struiken en bomen te snoeien, kale vlaktes en heuvels te creëren en ervoor te zorgen dat er verschillende soorten bloemen en grassen groeien.

Zeldzame bijensoorten

De bij wordt blij van deze nieuwe plek: er zijn al 33 verschillende soorten wilde bijen aangetroffen. Wie een verrekijker meeneemt, kan vanaf de rand van het gebied – zonder de insecten te storen – misschien wel de zeldzame donkere rimpelrug of roodzandbij spotten.

Biodiversiteit onder druk

De soortenrijkdom, oftewel biodiversiteit, staat wereldwijd onder druk. De mens laat overal in de natuur sporen achter. Zo ook wij, als verantwoordelijke voor de rijksinfrastructuur. Bijvoorbeeld met onze wegen, vaarwegen, bruggen, sluizen en stuwen.

Maar we proberen in ons werk ook bij te dragen aan die biodiversiteit, bijvoorbeeld door bermen en oevers zo in te richten dat ze een prettiger gebied worden voor planten en dieren om te leven. Zo onderzoeken we of het mogelijk is om meer terreinen langs het Schelde-Rijnkanaal in te richten voor natuurontwikkeling, zoals bij Bath. Zulke gebieden vormen dan stapstenen voor dieren.

Door de Schelde op natuurlijke wijze te verbinden met bijvoorbeeld de Oosterschelde, de Volkerak, het Zoommeer en het Haringvliet kunnen dieren makkelijker van A naar B. Zo maken we de migratie van allerlei dieren mogelijk.

#NatuurlijkDichtbij

Wilt u weten hoe we de migratie van bijvoorbeeld vissen, otters, herten, vleermuizen, kikkers, hagedissen en zelfs waterbuffels mogelijk maken? Dan kunt u denken aan vistrappen, faunarichels in duikers, ecopassages en faunauittredeplaatsen. Klinken dat vooral als mooie woorden voor galgje? We vertellen u er graag meer over! Volg ons op Twitter en bekijk de hashtag #NatuurlijkDichtbij. Van 1 tot en met 22 mei 2022 laten we daar zien hoe we werken aan natuurprojecten.