Nieuwsbericht

Directeur-generaal Martin Wijnen gestart bij Rijkswaterstaat

Gepubliceerd op: 12 januari 2024, 16.33 uur - Laatste update: 28 maart 2024, 10.27 uur

Martin Wijnen startte afgelopen week als directeur-generaal van Rijkswaterstaat. De komende periode reist Wijnen door het hele land om met de omgeving en de Rijkswaterstaatcollega’s kennis te maken. Een beeldverslag.

Wijnen is in zijn rol van directeur-generaal de hoogste manager van Rijkswaterstaat en voorzitter van het Bestuur. Op woensdag 10 januari 2024 bezocht hij onder meer de Verkeerscentrale Midden-Nederland (VCMN) en de zoutloods in Houten. Hij sprak met veel collega’s over hun werkzaamheden, zag 4 miljoen kg strooizout klaarliggen en reed mee met een weginspecteur.

In de verkeerscentrale kreeg de directeur-generaal een rondleiding. Dit is de plek van waaruit de wegverkeersleiders de weginspecteurs aansturen. Ook leiden ze het verkeer in goede banen met het bedienen van verkeerssystemen zoals de matrixborden boven de weg.

Buiten de verkeerscentrale in Utrecht ontmoet Wijnen weginspecteur Sebastiaan. De gevoelstemperatuur lag woensdag ver onder het vriespunt, dus de warme en veilige weginspecteurjas had Martin al bij de hand.

Weginspecteur Sebastiaan nam de directeur-generaal mee in zijn herkenbare weginspecteurauto. Tijdens de rit naar de zoutloods in Houten vertelde hij over zijn werk en zijn ervaringen op de weg.

In de zoutloods in Houten vertelde strooispecialist Jan Rients Slippens over het strooizout. Achter hen ligt 4 miljoen kg zout. Een theelepel is al genoeg om een vierkante meter weg te bestrooien.

Als de strooiwagens uitrukken, moeten binnen 2 uur alle Nederlandse rijkswegen bedekt zijn met een laagje zout. Daar zit een hele organisatie achter. Bij deze zoutloods komen de aannemers samen om het strooizout in deze grijs-gele trailers te doen. Vervolgens strooien ze dat op de weg.