Weginspecteurs: voor een veilige en goede doorstroming

Onze 300 weginspecteurs zorgen er dagelijks voor dat weggebruikers vlot en veilig van A naar B kunnen. In gele pick-ups of op de motor rijden zij over de Nederlandse snelwegen en nemen maatregelen om na een pech- of ongeval de rijbaan zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Voor een weginspecteur is geen dag hetzelfde. Ze assisteren dagelijks bij pech en ongevallen en zorgen voor een veilige weg. De taken van weginspecteurs zijn heel verschillend. Daarbij kunt u denken aan:

50.000

km legt een weginspecteur gemiddeld per jaar met zijn voertuig af

  • Maatregelen treffen na een ongeval of pechgeval om te zorgen voor een veilige doorstroming van de rest van het verkeer.
  • Bij incidenten afstemmen met hulpdiensten, zoals de politie, brandweer en ambulance.
  • Verkeer langs incidenten leiden als dat veilig kan.
  • Berging regelen na een ongeval.
  • Kleine schades aan de weg herstellen.
  • Oren en ogen zijn van de gladheidcoördinator bij winters weer op de weg.

Incidentmanagement

De weginspecteurs werken nauw samen met de wegverkeersleiders in de regionale verkeerscentrales van Rijkswaterstaat. Verder hebben ze veel contact met de politie, brandweer, bergers, andere hulpdiensten en aannemers. Samen zorgen ze ervoor dat de weg na een ongeval zo snel mogelijk weer vrij is. Dat noemen we incidentmanagement.

Weginspecteur zorgen voor veiligheid

Na een pech- of ongeval is de weginspecteur vaak als eerste ter plaatse. Als het nodig is, rijden ze er met blauw zwaailicht heen en zorgen ze ter plaatse dat hulpverleners en bergers veilig hun werk kunnen doen. Zo kan het nodig zijn om aan de verkeerscentrale te vragen een rijstrook tijdelijk af te sluiten door een rood kruis boven de rijstrook te plaatsen. Of ze leiden het verkeer met volg- en stoptekens om het incident.

Ook regelen ze de berging en beoordelen of het wegdek schoongemaakt of gerepareerd moet worden, als deze beschadigd is. Het zijn uiteindelijk de weginspecteurs die het sein geven dat de weg weer vrij is en ze zijn de laatste die de plek van het incident verlaten.

Achter de schermen bij weginspecteurs

In deze video ziet u wat er allemaal komt kijken bij het werk van de weginspecteurs van Rijkswaterstaat.

00:00
00:00

Achter de schermen bij Rijkswaterstaat: de weginspecteur

Weginspecteurs met BOA-status

Ongeveer 80 weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Deze weginspecteurs kunnen bij verschillende verkeersovertredingen als BOA optreden en zo nodig een proces-verbaal opmaken.

Er zijn 5 overtredingen waarvoor weginspecteurs met BOA-status een proces-verbaal mogen uitschrijven:

  • negeren van rode kruisen boven de weg
  • ten onrechte parkeren op de vluchtstrook
  • ten onrechte rijden over de vluchtstrook
  • rijden door een tunnel met een te hoge vrachtwagen
  • negeren van een geslotenverklaring voor zwaar verkeer bij wegwerkzaamheden

Rode kruisen: nietvoorniX

Het werk van een weginspecteur is niet zonder gevaar. Het verkeer raast vaak met hoge snelheid voorbij. Om veilig te kunnen werken sluiten we daarom bij incidenten, zoals bij een pech- of ongeval, rijstroken af met rode kruisen. Dat afsluiten doen we altijd met een reden; rode kruisen staan er nooit voor niks!

Het negeren van rode kruisen brengt weginspecteurs en de mensen die ze helpen in levensgevaar. Daarom vragen we, samen met anderen, extra aandacht voor deze gevaren met de campagne #nietvoorniX.

Podcast: weginspecteur met spoed naar snelwegwandelaar

In de podcast Wegwijzer volgen we weginspecteurs van dichtbij. In deze aflevering hoor je hoe Hugo met spoed naar een snelwegwandelaar gaat. Benieuwd hoe dat afloopt? Luister de aflevering.

Weginspecteur met spoed naar snelwegwandelaar

Weginspecteur Hugo krijgt een melding vanuit de verkeerscentrale, er loopt een man op de snelweg. Hugo gaat er met spoed heen.

00:00
00:00
% Bebufferd
Snelheid selecteren

Volg onze weginspecteurs en wegverkeersleiders

Onderliggende pagina's