Nieuwsbericht

Rijn: verhoogde afvoeren

Gepubliceerd op: 3 juni 2024, 14.09 uur - Laatste update: 7 juni 2024, 07.05 uur

In een deel van het stroomgebied van de Rijn in Duitsland is veel regen gevallen de afgelopen dagen. Dat zorgt ervoor dat de waterstand op de Rijn stijgt. Dinsdagavond 4 juni 2024 wordt de grens van 12 m boven NAP bij Lobith waarschijnlijk overschreden.

Hierdoor kan een aantal lager gelegen gebieden in de uiterwaarden langzaam onder water lopen. De piek van ongeveer 13 tot 13,5 m boven NAP zal waarschijnlijk vrijdag 7 juni 2024 Lobith passeren waarna een daling zal worden ingezet.

Dat de uiterwaarden vanaf 12 m boven NAP bij Lobith gaan onderlopen, kan gevolgen hebben voor campings, horecabeheerders in uiterwaarden en activiteiten van boeren. Bij 13 m boven NAP gaan ook sommige nevengeulen zoals Lent mogelijk mee stromen.

De hoogwatergolf verspreidt zich nadat het ons land bij Lobith heeft bereikt, richting de 3 takken de IIssel, Nederrijn, en de Waal. Ons land is erop gebouwd deze waterstanden goed te kunnen afvoeren, we proberen de golf dan ook zo goed mogelijk af te voeren richting de zee.

Bijzonder

Een hoogwater komt wel vaker voor in het voorjaar. Maar dat zulke flinke waterstanden bereikt worden in juni, komt gemiddeld zo’n 1 keer in de 15 jaar voor. 2 weken geleden werd ook een top van zo’n 12,6 m boven NAP bereikt bij Lobith. 2 piekafvoeren vlak achter elkaar in deze periode van het jaar is vrij bijzonder.

Overige wateren en verwachting komende dagen

De Maas schommelt rond de 500 m3/s. Dat is hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar, maar kent verder geen bijzonderheden. De waterstand op het IJsselmeer is licht verhoogd, mede ook vanwege de vele regen die in ons land gevallen is en de werkzaamheden aan de Afsluitdijk waardoor het spuien richting de Waddenzee licht beperkt is.

Er zijn geen bijzonderheden bij kust, de komende dagen wordt een noordelijk zwakke tot matige wind verwacht. In Nederland en Rijnstroomgebied valt minder regen de komende week, alleen in de Alpen nog wat lichte regen.

Waterdata

Rijkswaterstaat levert actuele waterdata over verschillende onderwerpen. Hierbij kan gedacht worden aan informatie over waterstanden, watertemperaturen, golfhoogtes en windsnelheid. Op de website van Rijkswaterstaat Waterinformatie kan direct alle actuele watergegevens bekeken worden.