Nieuwsbericht

Stand van zaken Wilhelminakanaal herbouw Sluis II Tilburg

Gepubliceerd op: 26 juni 2024, 10.22 uur

De huidige Sluis II wordt herbouwd. Zo kunnen in de toekomst klasse IV-schepen over het Wilhelminakanaal varen. Ook worden het kanaal en de nieuwe Sluis III aangepast en afgebouwd. Voor deze werkzaamheden is een projectplan Waterwet opgesteld. Hierin wordt beschreven wat er aangelegd of gewijzigd wordt en hoe dat gaat gebeuren.

Sluis II is op dit moment niet geschikt voor het passeren van klasse IV-schepen met diepgangbeperking (maximaal toegestane diepgang van 2,80 m) en wordt daarom vervangen. Op het kanaal tussen Sluis II en Sluis III wordt het huidige streefpeil van 7,70 m + NAP gehandhaafd.

De oevers en keringen worden op dit traject aangepast om het kanaal geschikt te maken voor klasse IV-schepen. Tussen de instroom van de Donge en Sluis II worden baggerwerkzaamheden verricht. Bij Sluis III zijn aanpassingen aan de benedenvoorhaven en het gemaal/waterkrachtcentrale nodig.

Projectplan Waterwet ter inzage

Het projectplan Waterwet voor de verbreding van een deel van het Wilhelminakanaal, het vervangen van Sluis II en het aanpassen van Sluis III, is op 26 juni 2024 vastgesteld door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De kennisgeving is gepubliceerd in de Staatscourant van 26 juni 2024.

Het projectplan met alle bijlagen is in te zien op het Rijkswaterstaat Publicatie Platform. Verder is het projectplan Waterwet van 26 juni tot en met 7 augustus 2024 tijdens reguliere openingstijden, na telefonische afspraak, in te zien op de volgende locatie: Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Magistratenlaan 82, 5223 MB te ’s-Hertogenbosch. Belanghebbenden kunnen beroep indienen bij de bestuursrechter.

Herstelwerkzaamheden Sluis II

Vanwege de opgelopen vertraging door de herbouw van Sluis II, is de conditie van de huidige Sluis II verslechterd. Daarom zijn herstelwerkzaamheden noodzakelijk en onvermijdelijk. In het voorjaar en de zomer van 2024 wordt groot onderhoud aan Sluis II uitgevoerd. Met deze werkzaamheden blijft de sluis de komende jaren in bedrijf totdat hij volledig wordt herbouwd.

Er vinden verschillende werkzaamheden plaats in, en nabij, Sluis II in het Wilhelmakanaal bij Tilburg. De sluis is daardoor lange tijd buiten gebruik. Dit levert hinder op voor de scheepvaart en voor omwonenden.

Meer weten? Bekijk dan ons nieuwsbericht Onderhoud Sluis II Wilhelminakanaal.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het projectteam van Rijkswaterstaat. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de bediening en besturing van sluizen in de Brabantse kanalen.

Meer informatie Wilhelminakanaal Sluis II

Als u vragen of opmerkingen heeft naar aanleiding van dit nieuwsbericht dan vragen we u dit te melden via ons contactformulier.