Werkzaamheden

Rijkswaterstaat voert onderhoud uit in de uiterwaarden langs de IJssel

Gepubliceerd op: 13 augustus 2024, 12.31 uur

Van maandag 19 augustus tot half november 2024 voert combinatie IJsselwaarden in opdracht van Rijkswaterstaat onderhoud uit aan bomen, struiken en andere planten in de uiterwaarden van de IJssel en het Zwarte Water.

Het onderhoud nodig om de uiterwaarden bij hoogwater voldoende water te kunnen laten afvoeren. Op verschillende locaties is de begroeiing op dit moment te dicht of te hoog geworden, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan bij hoogwater.

Groen verwijderen

De werkzaamheden bestaan uit het maaien, snoeien en verwijderen van bomen en struiken die de afgelopen tijd te ver zijn doorgegroeid. Dit zorgt voor voldoende doorstroming bij hoog water in het gebied. In totaal wordt er langs de IJssel 7,5 ha vooral ruigte en riet verwijderd dat groeit langs bos en struweel en op oevers.

Daarnaast worden struwelen die te ver uitgegroeid zijn teruggesnoeid en opslag van houtige beplanting wordt verwijderd. Het groen wordt weggehaald daar waar dit in de stroombaan van de rivier ligt en hierdoor een opstuwend effect van het water hebben. Met name rondom Giesbeek, Deventer en Doesburg worden grotere hectares verwijderd.

Solitaire bomen en struiken met landschappelijke en ecologische waarde zoals meidoorns blijven behouden.

Voorbereiding

Voordat de werkzaamheden van start gaan, controleert een ecoloog welke dieren en planten in het gebied aanwezig zijn. De 2 groenbedrijven die de werkzaamheden uitvoeren, zijn bekend met het gebied en houden rekening met de natuur. Wanneer hoogwater dreigt, worden de werkzaamheden gepauzeerd.

Eigenaren van gronden waarop dit onderhoud uitgevoerd wordt of waarover het werkgebied bereikt moet worden, zijn op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. Er wordt verder geen hinder verwacht vanwege de werkzaamheden.

Beheer en onderhoud in de uiterwaarden

Goed beheer van de uiterwaarden is belangrijk voor de veiligheid van de mensen in het rivierengebied en voor de riviernatuur. De uiterwaarden langs de rivieren hebben een belangrijke functie voor de veilige doorstroming van (hoog) water.

IJsselwaarden (combinatie van Dura Vermeer en Brunel) is de combinatie die het beheer en onderhoud in de uiterwaarden langs de IJssel en het Zwarte Water uitvoert.