Nieuwsbericht

Vegetatielegger weer up-to-date

Gepubliceerd op: 6 augustus 2024, 09.13 uur

De vegetatielegger speelt een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van de uiterwaarden. In dit instrument heeft Rijkswaterstaat de normen vastgelegd waarmee we bepalen welke werkzaamheden we langs de rivieren uitvoeren. Met regelmatige actualisatie zorgen we ervoor dat de vegetatielegger bij de tijd blijft.

Rijkswaterstaat heeft de wettelijke verplichting om onderhoud uit te voeren in de uiterwaarden. Dit is nodig om bijvoorbeeld te voorkomen dat begroeiing te ver doorgroeit. Bij hoogwater kan dit leiden tot opstuwing en lokaal een onverantwoord hoge waterstand. In de vegetatielegger leggen we vast waar welk type begroeiing bijvoorbeeld grasland, ruigte, struweel en bos mag staan.

Overzichtskaarten

De vegetatielegger bestaat uit overzichtskaarten en regels. Die geven samen de norm aan voor begroeiing in een gebied. De legger maakt duidelijk welke mate van begroeiing waar mag staan voor een veilige doorstroming van de rivier.

Zon, wind, water

De begroeiing langs de Nederlandse rivieren verandert voortdurend, onder invloed van zon, wind, water en begrazing. Ook voeren we waar nodig grootschalig onderhoud uit en er vinden natuurontwikkelingsprojecten plaats. Daarom werken we de vegetatielegger regelmatig bij, zodat het instrument weer actueel is.

Benieuwd hoe de vegetatielegger eruit ziet en wat de normen voor begroeiing in uw buurt zijn? Bekijk dan op onze pagina Vegetatielegger de actuele versie.