Nieuwsbericht

Herstel Overlaatdam bij Bosscherveld klaar: terugblik op een bewogen jaar

Gepubliceerd op: 8 januari 2025, 11.03 uur

2024 was een bewogen jaar voor de regio Boschpoort, aan de noordkant van Maastricht. In januari 2024 bezweek de overlaatdam Bosscherveld, wat leidde tot een noodsituatie met aanzienlijke schade en een grote impact op de bewoners en omwonenden.

Een woonark raakte los en dreef met de stroming mee tegen de brug in de Stuwweg. Zowel de woonark als de brug raakten hierdoor zwaar beschadigd. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Rijkswaterstaat, aannemer Maaskracht en betrokkenen is de overlaatdam nu weer hersteld.

Ongelooflijk herstelwerk in recordtijd

Na de doorbraak werd snel actie ondernomen. Eerst hebben we 2 tijdelijke nooddammen aangelegd met behulp van de inzet van Defensie, om het waterpeil van de Maas onder controle te krijgen en te reguleren. Een tijdelijke veerpont werd ingezet totdat een tijdelijke brug af was.

Dit alles zorgde ervoor dat een groot aantal woonbootbewoners terug konden keren naar hun huis. In de maanden die volgden werd er hard gewerkt aan het ontwerp en de uitvoering van een nieuwe overlaatdam, die binnen 11 maanden is gerealiseerd.

‘Het was een uitdagende klus en een projectenpuzzel op slechts 125 m2. Dankzij de inzet van Maaskracht en de goede samenwerking met de bewoners, is de aanleg van de nieuwe overlaatdam tijdig en succesvol afgerond,’ aldus Robert Heuts, projectcoördinator bij Rijkswaterstaat.

Impact voor bewoners

Het herstelwerk heeft niet zonder slag of stoot plaatsgevonden. Het verplaatsen van 5 woonarken was een ingrijpende maatregel, maar er werden intensieve gesprekken gevoerd met de bewoners om tot tijdelijke oplossingen te komen. Ook hebben we baggerwerkzaamheden uitgevoerd en een meerpaal uitgehaald in de overlaat, zodat die toegankelijk was voor de grote werkschepen.

‘De impact op de bewoners was enorm, maar het was noodzakelijk om ruimte te maken voor de herstelwerkzaamheden en om daarbij de veiligheid te garanderen,’ vertelt Heuts. ‘We hebben geleerd van de situatie en samen gewerkt aan een efficiënte aanpak. Met overigens grote waardering voor de veerkracht van de bewoners.’

Losgeraakte woonark

In de afgelopen periode hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen de eigenaar van de woonark, de verzekeraar en Rijkswaterstaat. In december 2024 is in goed overleg tussen de 3 betrokken partijen deze situatie opgelost.

De huidige, gestrande woonark zal voor 15 maart 2025 worden gedemonteerd en weggehaald. De eigenaar laat een nieuwe woonark bouwen. Rijkswaterstaat start na het hoogwaterseizoen, vanaf 1 april 2025, met het herstel van de brug in de Stuwweg.

Toekomstige werkzaamheden

Met de afronding van de nieuwe overlaatdam is een belangrijke stap gezet, maar het werk in het gebied is nog niet klaar. Het herstel van de brug in de Stuwweg zal naar verwachting in het 3e kwartaal van 2025 worden voltooid.

Daarnaast zullen we de wegen van de Stuwweg en de Bosscherweg herstellen, die door het bouwverkeer intensief zijn gebruikt. Daarbij vinden gesprekken met gemeente Maastricht plaats over het in samenwerking opknappen van het gebied.

Over Rijkswaterstaat

We werken voortdurend aan de verbetering van de waterveiligheid en infrastructuur in Nederland. Het herstel van de overlaatdam Bosscherveld is een voorbeeld van de inzet en samenwerking die nodig is om grote calamiteiten te verhelpen en de regio weer in veilige omstandigheden te brengen. Voor meer informatie over dit project, kunt u terecht op de projectpagina Maas: herstel overlaatdam en brug bij Bosscherveld.