IJsselmeergebied: zoetwatervoorraad op peil
Waarom
- Nederland heeft het water in het IJsselmeergebied nodig voor drinkwater, landbouw, scheepvaart, natuur, koel-/proceswater voor de industrie, doorspoeling van de polders en (water)recreatie.
- Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger.
- Bij hoge temperaturen (veel verdamping), weinig neerslag en weinig aanvoer van water uit de rivieren, dreigt een watertekort en zoutindringing (verzilting).
Hoe
het zomerpeil: schommelt binnen de bandbreedte NAP -0,10 m /-0,30 m
Peilbesluit
In het peilbesluit IJsselmeergebied staat welke waterstanden we met het peilbeheer willen behalen in de zomer en winter. Het peil is flexibel zodat we zoetwater kunnen vasthouden voor onder meer drinkwater en droogteperiodes. We noemen het IJssel- en Markermeer daarom ook wel een regenton.
Peilbeheer en meerpeil
Rijkswaterstaat is sinds de aanleg van de Afsluitdijk verantwoordelijk voor het beheer van de meerpeilen in het IJsselmeergebied. Het 'meerpeil' is de gemiddelde waarde van waterstanden in een meer. Dit is vastgelegd in het peilbesluit. Het sturen van het meerpeil bestaat uit het weg laten lopen van het water van het IJsselmeer naar de Waddenzee of het vasthouden van water in het gebied.
De waterstanden langs de oevers kunnen sterk afwijken van het meerpeil en verschillen per plek. Harde wind zorgt voor deze 'scheefstand'. De waterstand wordt door de wind veel sterker beïnvloed dan door het meerpeil.