Planning en aanpak

We vervangen en renoveren de technische installaties van sluizen, stuwen, beweegbare bruggen en gemalen in de Maas van Noord-Brabant en Noord-Limburg. Verder voeren we het normale onderhoud uit.

Het gaat onder andere om:

  • vernieuwen elektrotechnische, hydraulische en mechanische aandrijvingen;
  • vervangen, moderniseren en onderhouden bedienings- en besturingselementen;
  • vervangen of vernieuwen van seinen voor scheepvaart, objectverlichting en binnenverlichting;
  • vervangen van camera’s;
  • vernieuwen van geluid- en marifooninstallaties;
  • verduurzamen van objecten;
  • onderhoud.

Ook kleinere objecten met bewegende onderdelen, die aan vernieuwing toe zijn nemen we mee in deze renovatieronde.

Wanneer

Klaar: 2037
2023-2025

Voorbereiding aanbesteding

2026

Start aanbesteding

Begin 2027

Opdrachtverstrekking

Begin 2029

Start uitvoering werkzaamheden

Deze planning kan nog veranderen.

Waar

Er vindt renovatie plaats op de volgende locaties: complex Sluis Bosscherveld, complex Voedingsduiker Bosscherveld, complex Sint Servaasbrug, complex Stuw Borgharen, complex Born, complex Maasbracht, complex Bediencentrale Maasbracht, complex Linne, complex Roermond, complex Belfeld, complex Sambeek, complex Retentiebekken Heel, complex Heel, complex Grave, complex Macharen, complex Lith, complex Sint Andries, complex Wilhelminasluis (Andel).

De volgorde van de objecten ligt nog niet vast.

De noordelijke Maasobjecten Sambeek, Lith, Grave, Sint Andries, Andel en de Macharense brug worden in de toekomst ook vanuit Maasbracht bediend.

Op dit moment zijn alleen de zuidelijke objecten van Maastricht tot en met Venlo op de bediencentrale in Maasbracht aangesloten. Naast het vernieuwen van techniek, bouwen wij ook een fallback-centrale.

De kaart geeft een overzicht van de objecten van deze renovatieopdracht in het Maasareaal. Hiertoe behoren de Afgedamde Maas, het Julianakanaal, Lateraalkanaal en Kanaal van Sint Andries.

Aanpak vervangen en renoveren

Het areaal omvat 17 complexen bestaande uit:

  • 1 bediencentrale
  • lokale bediengebouwen
  • vaste bruggen
  • 57 beweegbare objecten, waarvan onder andere: 4 beweegbare bruggen, 23 sluiskolken, 2 gemalen, waterreguleringswerken (onder andere 7 stuwen) en waterkrachtcentrales, vistrappen, uitlaatwerken, kraanwagens/traverse

Het vraagstuk is omvangrijk en complex. Om alle stuwen en sluizen van moderne techniek te voorzien, doen we eerst een uitgebreid onderzoek en stellen we technische ontwerpen op. Aansluitend renoveren we elke sluis en stuw stuk voor stuk.

Daarvoor moeten we op sommige delen in het gebied de vaarweg stremmen. Op korte periodes na, blijft het hele gebied bereikbaar.

Als het project klaar is, voldoen de sluizen weer aan de actuele stand van de techniek.

Eisen en wensen omgeving in kaart gebracht

We zijn in gesprek gegaan met belanghebbenden in de omgeving. Zo weten we wat de eisen en wensen zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • beperken hinder voor vaarweggebruikers bij werk aan een sluis of brug;
  • richtlijnen voor werken aan monumentale bouwwerken;
  • voorwaarden bereikbaarheid weggebruikers bij werk aan een brug;
  • afspraken met waterschappen over waterbeheer bij werk aan een gemaal;
  • afspraken met gemeenten en provincies om werkzaamheden te combineren en zo de impact op de omgeving zo minimaal mogelijk te houden.

Duurzaamheid

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft als doel gesteld dat alle rijksinfrastructuur in 2030 klimaatneutraal en circulair moet zijn. Een stevige uitdaging, waar alle projecten hun steentje aan moeten bijdragen.

Waar het kan, verduurzamen we. Bijvoorbeeld door installaties energiezuiniger en schoner te laten draaien. Maar ook door materialen te hergebruiken en in te spelen op klimaatverandering.

Zo pompen we schutwater bij sluizen tijdens droogte terug, zodat dit niet wegvloeit naar zee, maar opnieuw kan worden gebruikt.

Groot onderhoud is het ideale moment om duurzaamheid mee te nemen in het proces.