Doelen en resultaten

Klimaatverandering zorgt voor extremer weer met meer kans op overstromingen en schade. Daarnaast kunnen grote klasse Vb schepen niet altijd veilig door Maastricht varen. Om in het gebied van de Belgische grens bij Eijsden tot en met de monding van de Geul bij Voulwames veilig te kunnen blijven wonen, werken, recreëren en varen, zijn maatregelen nodig.

In het project Zuidelijk Maasdal werken Rijkswaterstaat en vijf andere overheden en de omgeving samen aan een oplossing. Een oplossing waarin hoogwaterbescherming, vlot en veilig transport over water, ruimtelijke ontwikkeling en natuurversterking samen komen. We pakken alle opgaven tegelijk en in samenhang op. Zo zorgen we samen voor een toekomstbestendig Zuidelijk Maasdal.

Hoogwaterveiligheid

Verschillende dijken in het gebied voldoen niet aan de wettelijke waterveiligheidsnorm voor 2050. Daarom moeten de dijken worden versterkt en verhoogd. Daarnaast kijken we naar manieren om de Maas sneller meer water te laten afvoeren en daarmee het peil in de rivier te verlagen. Dat kan door de rivier te verbreden en door obstakels te verwijderen.

Veiligheid van de vaarweg

Als gevolg van de rivierverruiming in de Grensmaas zijn de stroomsnelheden op de Maas in Maastricht toegenomen. Daarnaast zijn de Maas en het Julianakanaal de afgelopen jaren al op veel plekken aangepast zodat grotere schepen (scheepvaartklasse Vb) uiteindelijk de hele Maasroute kunnen gebruiken. 

Door de toegenomen stroomsnelheden van de Maas in Maastricht kunnen deze grotere schepen bij hoge Maasafvoeren hier nu niet veilig varen. Daarom kijken we naar manieren om de stroomsnelheid te verlagen. Als dat niet kan, treffen we maatregelen om veilig te kunnen varen bij hogere stroomsnelheden.

Documenten

Op 13 juni 2023 heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat de MIRT Startbeslissing voor het project Zuidelijk Maasdal ondertekend. De Startbeslissing is de start voor de MIRT Verkenningsfase, waarin mogelijke oplossingen worden onderzocht.

Het startdocument, de kennisgeving voornemen en participatie, het concept participatieplan en bijlagen, zijn vanaf 29 juni 2023 voor iedereen beschikbaar via de website Platformparticipatie.