Noorderpier bij Hoek van Holland

De Noorderpier bij Hoek van Holland is een golfbreker in de Nieuwe Waterweg die wordt onderhouden door Rijkswaterstaat. Het damgedeelte van de pier, het gedeelte dat in zee loopt, is vanwege de veiligheid dicht voor bezoekers.

De pier is populair bij bijvoorbeeld wandelaars, vissers maar ook bij mensen die schepen willen bekijken die via de Nieuwe Waterweg van en naar de haven van Rotterdam varen.

Deel Noorderpier afgesloten vanwege veiligheid

Wist je dat de pier onverwacht kan overstromen? Een deel van de pier is daarom voor de veiligheid afgesloten.

Het damgedeelte van de Noorderpier is met ingang van 31 mei 2024 afgesloten met een hek vanwege de veiligheid.

Het gaat om het gedeelte waarbij aan beide zijden water ligt. Het grootste deel van de pier blijft toegankelijk voor voetgangers.

Betrokken overheden en hulpdiensten houden toegang tot het gesloten deel van de pier voor onderhoud en calamiteiten.

Noorderpier is een golfbreker

De Noorderpier is een golfbreker. De pier breekt de golven en stroming richting het strand en beschermt zo de kust. Golven ontstaan door stroming, wind, getij, maar ook door passerende schepen. Bij de Noorderpier in Hoek van Holland varen grote schepen via de Nieuwe Waterweg van en naar de haven van Rotterdam.

Bij hoge waterstanden of bijvoorbeeld storm kan de pier overstromen. Dit risico bestaat echter ook bij zomerse omstandigheden en lage waterstanden. Het komt regelmatig voor dat golven door schepen onverwachts over de pier stromen. Het is niet te voorspellen hoe krachtig deze golven zijn of wanneer dit gebeurt. Maar als het gebeurt, kan dit gevaarlijk zijn voor bezoekers. Vooral op het damgedeelte dat uitloopt in de zee.

Bij overstroming is daar geen mogelijkheid om te vluchten naar duinen of het strand. Op het eerste deel van de pier is die mogelijkheid er wel.

Overstromingen voorkomen

Het is niet mogelijk om de overstromingen en onverwachtse golven door schepen te voorkomen. Schepen die richting de Noordzee varen moeten ter hoogte van de pier een bepaalde snelheid hebben vanwege het getij. Wind en stroming kunnen het schip namelijk uit koers duwen.

Om wandelaars bewust te maken van de gevaren op de pier, staan er waarschuwingsborden langs de pier.

Nieuws