Onderzoek betonkwaliteit tunnels
Het is belangrijk dat de brandwerendheid van het beton in onze Nederlandse tunnels is opgewassen tegen een (extreem) grote brand. Testen uit 2017 wijzen uit dat een aantal tunnels minder brandveilig zijn, dan we eerst dachten.
Laten we vooropstellen dat in Nederland alle tunnels veilig zijn voor weggebruikers. Dat is een conclusie op basis van onderzoeken, advies van onafhankelijke deskundigen en overleg met betrokken hulpdiensten. In Nederland zijn er namelijk strenge eisen als het op brandveiligheid aankomt.
Aanleiding onderzoek brandwerendheid
Uit brandproeven in 2000 bleek, dat beton in tunnels in hoge mate brandbestendig is. We nemen eerst aan dat, met het resultaat van de brandproef in 2000, de brandwerendheid van de tunnels tot en met 2000 aantoonbaar voldoet.
Tussen 2000 en nu hebben de betonontwikkelingen alleen niet stil gestaan. Door onder andere deze ontwikkelingen en seinen uit de wereld van de betononderzoeken, is nieuw laboratoriumonderzoek uitgevoerd. Dit om de brandbestendigheid, van het in tunnels gebruikte beton, te herbevestigen.
Het beton dat in een aantal tunnels is gebruikt, blijkt uit onderzoeksresultaten uit februari 2017, minder lang stand te houden bij extreem hoge temperaturen. Dit in tegenstelling tot het eerdere vermoeden. Omdat dit verschilt van resultaten uit de brandproeven in 2000, was verder onderzoek en een second opinion nodig. Dit om te bepalen over welke wegtunnels dit gaat.
De onderzoeksresultaten die tot nu toe gereed en beschikbaar zijn, zijn te vinden op de website Rijkswaterstaat Publicatie Platform.