Duurzame projecten
Samen met partners spannen we ons in om ons werk zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Er wordt veel werk verzet op het gebied van natuur, infra, energie en gebiedsontwikkeling. Op deze pagina vindt u de verschillende soorten duurzame projecten. Op de onderliggende pagina's kunt u de projecten bekijken.
Er zijn 18 projecten gevonden.
Self Supporting Rivier Systeem (SSRS) omarmt de natuurlijke dynamiek van riviergebieden in Nederland en stelt het centraal in beheer en onderhoud. Lees meer.
In het project Living Lab Heavy Duty Laadpleinen onderzoeken we samen met partners hoe laadpleinen in de praktijk werken en wat er in de toekomst nodig is.
Nederland verduurzaamd de energie- en transportsector. Daarom starten we een weeklang praktijkexperiment naar laadpleinen voor elektrische vrachtwagens.
Drijvende zonnepanelen zijn een mogelijke oplossing om energie op te wekken. Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheden met andere partners.
Op deze pagina staat een interview met Adam Hofland, strategisch adviseur, over de inzet van bermen bij herstel en verbetering van de Nederlandse natuur.
Bij het watergemaal Born in het Julianakanaal onderzochten we of het mogelijk is om de pompen ‘omgekeerd’ te gebruiken voor energiewinning. Lees meer.
Aanleg en onderhoud van asfalt vormt een belangrijk aandeel (23%) van de totale CO₂-uitstoot van Rijkswaterstaat. Daar is dus veel winst te behalen. Lees meer.
Eric ten Cate vertelt hoe hij omgaat met de verschillende belangen en ambities van de betrokken partijen bij de bouw van Rivierklimaatpark IJsselpoort.
Er zijn 20 energieprojecten op grond van Rijkswaterstaat. Meer informatie over de energieprojecten leest u op deze pagina.
Het project Living Lab Heavy Duty Laadpleinen voerde onlangs een stresstest met elektrische vrachtwagens uit. Hierin leerden we veel over wat wel en niet werkt.
Samen met aannemer Van Hattum en Blankevoort en Consolis Spanbeton bouwden we het eerste betonnen circulaire viaduct van Nederland.
Met het project 'Laden op zon' wordt het op 64 locaties van Rijkswaterstaat mogelijk om uw voertuig op te laden met zonne-energie.
Het hoogste punt van de bouw van het Innovatiepaviljoen, onderdeel van project InnovA58, is bereikt. Het levert op termijn ecosysteemdiensten aan de natuur.
Rijkswaterstaat en Blade–Made testen een nieuw type geluidscherm gemaakt van windmolenwieken met een lengte van 60 m en hoogte van 3,5 m.
Verlichting langs wegen bevordert de verkeersveiligheid, maar zijn een probleem voor vleermuizen. Daarom zetten we sinds 2011 de batlamp in.
We herstellen bij de Boven- en Beneden-Merwede het leefgebied in de Sliedrechtse Biesbosch. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de Kaderrichtlijn Water.
We herstellen bij de Merwedes de natuurgebieden Woelse Waard en Dalemse Gat. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit.
Rijkswaterstaat en Gebr. van Kessel testen met de Innovatiestrook A58 duurzame infra-innovaties. De focus ligt op circulariteit en CO2-reductie.