Bermonderhoud
Rijkswaterstaat beheert ruim 18.000 ha aan Nederlandse bermen langs de snelweg. Deze zijn belangrijk voor een veilige infrastructuur en voor het bieden van leefgebied voor wilde planten en (kleine) dieren. Wij zorgen door efficiënt bermbeheer en -onderhoud dat alle functies zo goed mogelijk behouden blijven.
Maaien en snoeien
Bermen bestaan uit gras, bomen en bermplanten. Voor voldoende zicht en veiligheid van de weggebruikers maaien we de bermen. Grasmaaien doen we in de meeste gevallen 1 keer per jaar. Dit maaisel voeren we af, zodat het niet op de weg terechtkomt. We beperken hiermee het brandgevaar. Ook is het maaibeheer gunstig voor de soortenrijkdom van planten en dieren zoals insecten, die in graslanden leven.
Veilige bermen creëren
Een berm moet stevig genoeg zijn om een voertuig te kunnen dragen en moet vrij zijn van obstakels. Per rijksweg bekijken en beoordelen we de obstakels in de berm. Op basis hiervan nemen we, waar nodig, maatregelen. We verwijderen bijvoorbeeld bomen en andere obstakels of schermen deze af met vangrails.
Biodiversiteit stimuleren
Onderzoek laat zien dat naast veiligheid bermen belangrijk zijn voor de biodiversiteit van Nederland. De berm is een leefgebied en/of een verbinding tussen leefgebieden voor veel soorten planten en dieren. Door verruiging, sterke toename van bepaalde grassoorten en het veranderde klimaat verdringen een aantal snelgroeiende soorten de andere bermplanten, waardoor de rijkdom aan soorten vermindert.
Momenteel voert Rijkswaterstaat onderzoek uit naar een mogelijke aanpassing van de maaischema’s om gevolgen van de klimaatopwarming op te vangen.
Inheemse soorten en invasieve exoten
In onze bermen groeien veel verschillende soorten planten zoals klaproos, vingerhoedskruid en fluitenkruid. Deze 3 planten zijn soorten die oorspronkelijk in Nederland groeien. Ook wel inheemse soorten genoemd.
Planten hebben een belangrijke functie: insecten, vogels en kleine zoogdieren eten de planten, maar ze zoeken er ook bescherming en rust. En verschillende plantensoorten zorgen voor een stevige ondergrond. Wortels zorgen ervoor dat de grond niet makkelijk wegspoelt en veiliger is wanneer een auto de berm in rijdt tijdens een ongeval of bij pech.
Waarom we sommige planten wel maaien
We maaien sommige plekken vaker, afhankelijk van de planten die er groeien. Hierbij maken we geen onderscheid tussen inheemse en uitheemse soorten. We kijken vooral naar de mogelijke risico's die de plant voor de omgeving vormt, denk hierbij aan veiligheid, maar ook aan het feit dat sommige soorten giftig zijn.
Zo is Jakobskruiskruid giftig voor dieren, is de gevlekte scheerling in kleine hoeveelheden ook gevaarlijk voor mensen en zorgt de (akker)distel voor veel overlast voor boeren, vanwege hun snelle groei. Het maaisel gebruiken we nooit als voer voor dieren, vanwege eventuele giftige soorten in de berm. Wel verwerken we het maaisel tot compost.
Jakobskruiskruid vervult echter ook een belangrijke ecologische functie als plant. Daarom wegen we per locatie af hoe groot het risico is. We streven naar een balans tussen veiligheid en ecologische waarde.
Van sommige soorten ondervinden we zo’n overlast dat er regelgeving over is: we proberen de verspreiding van die planten zo veel mogelijk tegen te gaan. Dat gaat bijvoorbeeld over invasieve soorten die andere planten verdringt, zoals de Aziatische duizendknoop. Maar ook over planten die we liever niet aanraken, bijvoorbeeld de reuzenberenklauw die blaren kan veroorzaken. Daarom halen we deze planten zo veel mogelijk weg.
We maaien de planten vaak voordat ze de kans krijgen om te bloeien en voeren de gemaaide planten gelijk af. Zelfs een klein stukje van de plant of wortel kan uitgroeien tot een nieuwe plant, dus we werken zo voorzichtig mogelijk, om ervoor te zorgen dat de planten weinig kans hebben om verder te groeien. Daarbij gebruiken we sinds 2001 geen chemische middelen.
Podcast bermen
U zoeft er altijd langs in de auto. Maar weet u dat bermen ook ware natuurgebieden zijn? En waarom een berm zo belangrijk is? Antwoorden op deze vragen geven we in de onderstaande podcast.
De berm: natuur naast de snelweg
Rosalie Heins, ecoloog bij Rijkswaterstaat, vertelt alles over natuur naast de snelweg aan Botte Jellema.