Meer water in de Rijn, maar maatregelen blijven nodig
Het extra water dat via de Rijn ons land binnen kwam heeft in de afgelopen week voor verlichting gezorgd. Dat was goed voor een deel van de scheepvaart, het hielp tegen de verzilting en het gaf de waterschappen de mogelijkheid om wat extra water in te nemen.
Maar het zal geen verrassing zijn dat dit alleen niet genoeg is om de droogtesituatie in ons land aan te pakken.
Zo hebben we in veel delen van ons land nog steeds te maken met droogvallende waterlopen en verslechterde waterkwaliteit (blauwalg en botulisme). Ook zijn de afgelopen week door twee waterschappen extra onttrekkingsverboden afgekondigd voor het onttrekken van grondwater. Dat is nodig om verdere daling van het grondwaterpeil en schade aan de natuur te voorkomen.
Voor de land- en tuinbouwsector is en blijft het nog steeds erg droog. Reikhalzend wordt er door de boeren uitgekeken naar enige regen die een eerste verlichting kan brengen.
Gaat die regen vallen?
De komende 2 weken wordt er inderdaad wat neerslag verwacht in de stroomgebieden van de Rijn en Maas. In het buitenland maar ook in Nederland zien we regenbuien terug in het weerbericht. Het blijft natuurlijk altijd de vraag of de regen echt valt en hoeveel het zal zijn.
De aanvoer van de Rijn is afgelopen weekend even boven de 1000m3/s geweest. Nu is deze ongeveer 900 m3/s. De komende dagen zal de aanvoer min of meer stabiel blijven. Een afvoer van onder de 800m3/s is onwaarschijnlijk.
Voor de Maas geldt al lange tijd een aanvoer van rond de 25 m3/s, door het droge en zonnige weer zal deze de komende dagen waarschijnlijk licht dalen. De waterpeilen van het IJsselmeer en Markermeer dalen ook, maar ze zijn voldoende om aan de watervraag te voldoen.
Zoet houden
Het lukt ons tot nu toe om de Lek, de bovenloop van de Hollandsche IJssel en het Amsterdam-Rijnkanaal zoet te houden. Ook de chlorideconcentratie (hoeveelheid zout) in het Volkerak-Zoommeer (bij Bathse brug) is onder de grenswaarde.
In het IJsselmeer is er sprake van verhoogde chlorideconcentraties in de diepe delen (erosiekuilen en vaargeulen) rondom de Afsluitdijk. De concentraties bij Andijk (drinkwater innamepunt) zijn nog ruim onder de grenswaarde. We houden de chlorideconcentraties goed in de gaten.