Bezoek de Haringvlietsluizen op Open Monumentendag 2024
Wil je de Haringvlietsluizen weleens van dichtbij bekijken? Pak dan je kans op zaterdag 14 september tijdens Open Monumentendag 2024. Tussen 10.00 en 16.00 uur worden er rondleidingen gegeven in de ‘Kraan van Europa’ en kun je de Haringvlietsluizen van binnen en buiten bekijken.
Rijksmonument sinds 2016
De Haringvlietsluizen zijn tussen 1956 en 1970 gebouwd en op 15 november 1971 geopend door Koningin Juliana. In 2016 zijn ze door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. Sindsdien valt het sluizencomplex onder de groep rijksmonumenten van Rijkswaterstaat en neemt het deel aan de Open Monumentendag.
Kraan van Europa
De Haringvlietsluizen maken deel uit van de Deltawerken en regelen sinds 1970 het waterpeil van het Haringvliet. Dit is vergelijkbaar met het open- of dichtdraaien van een kraan en daarom staan ze ook wel bekend als de ‘Kraan van Europa’.
De Haringvlietsluizen voeren tot wel 70% van het toegestroomde Rijn- en Maaswater af naar de Noordzee, terwijl 30% via de Nieuwe Waterweg gaat. De Haringvlietdam, waarin de sluizen liggen, is 1 km lang en heeft 17 spuiopeningen, elk 56,5 m breed, met aan weerszijden schuiven (34 in totaal). Ze voeren jaarlijks 30 miljard m3 water af. Rijkswaterstaat bedient de spuigaten volcontinu, 24 uur per dag.
Stormvloedkering
De Haringvlietsluizen functioneren vanaf 2018 ook als stormvloedkering in plaats van alleen als sluizen. Samen met de Hollandsche IJsselkering, de Volkeraksluizen, de Hartelkering en de Maeslantkering beschermen ze de inwoners van Zuid-Holland en Zeeland tegen hoogwater. Bij vloed gaan de Haringvlietsluizen nu op een ‘kier’ ten behoeve van de vismigratie. Hierdoor ontstaat er ook een meer natuurlijke overgang tussen zoet en zout water in het Haringvliet.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de openstelling van de Haringvlietsluizen op Open Monumentendag op de website van Open Monumentendag en voor meer informatie over de sluizen op de pagina Haringvlietsluizen.