Nieuwsbericht

Geslaagde functioneringssluiting Maeslantkering

Gepubliceerd op: 23 september 2024, 15.54 uur

Een keer per jaar, voor het begin van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat de Maeslantkering en de Hartelkering om deze stormvloedkeringen te testen.

Zaterdagmiddag 21 september 2024 rond 16.45 uur zagen naar schatting ruim 1000 toeschouwers hoe de armen van de Maeslantkering langzaam over het water naar elkaar toe bewogen om de Nieuwe Waterweg af te sluiten.

Het uitvaren, sluiten en afzinken van de armen duurde ruim 2 uur. Sinds zondagochtend 06.00 uur staat het sein op de stormvloedkering weer op groen. De kering is open en schepen kunnen de waterweg weer gebruiken. De 27e functioneringssluiting van de Maeslantkering en Hartelkering is voorspoedig verlopen.

Nieuwe aanwinst Keringhuis over I-STORM

Het informatiecentrum bij de Maeslantkering, het Keringhuis, is het hele jaar door elke dag van de week open. Ook nu werd het Keringhuis druk bezocht en leidden de rondleiders zowel binnen het centrum als buiten bij de kering veel groepen rond. Hoofdthema van het Keringhuis is waterveiligheid in Nederland.

Wereldwijd werken we samen met andere beheerders van beweegbare keringen en bedrijven uit de sector in het internationale netwerk I-STORM. Binnen dit netwerk wisselen zij de relatief spaarzame kennis en ervaring over stormvloedkeringen uit.

Tijdens de functioneringssluiting onthulden Ronald Nomes, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid en Marc Walraven, senior adviseur Stormvloedkeringen en bestuurslid van I-Storm, een nieuwe aanwinst voor de expositie over I-STORM.

Via een groot beeldscherm in een halfronde wand kunnen bezoekers vanaf nu meer te weten komen over alle deelnemende keringen zoals de Thames Barrier in Londen, de MOSE-kering in Venetiƫ en I-storm in het algemeen.

Geslaagde functioneringssluiting

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is 27 jaar geleden in gebruik genomen. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Maeslant- en Hartelkering sluiten altijd samen.

We voeren elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen. Dan testen we zowel de techniek van de kering als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden is dit de bevestiging dat de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. De geslaagde sluiting van de Maeslant- en Hartelkering markeert dat we in Zuid-Holland klaar zijn voor het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april.

Bescherming tegen hoogwater

Nederland is een waterland. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Daarbij stijgt de zeespiegel, daalt de bodem en krijgen we steeds vaker te maken met stormen, heftige regen en hoge rivierstanden. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dus van levensbelang.

De 13 Deltawerken in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant zijn aangelegd na de Watersnoodramp van 1953 en beschermen ons al 65 jaar tegen hoogwater. Het zijn unieke en complexe zeeweringen. De Maeslant- en Hartelkering beschermen, samen met de achterliggende dijken, ongeveer 2 miljoen mensen in Zuid-Holland tegen stormvloeden van de Noordzee.

Meer informatie

Het Keringhuis is een publiekscentrum waar Rijkswaterstaat samen met Provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap Delfland de burger informatie geeft over waterveiligheid. Kijk voor meer informatie op de website van het Keringhuis.