Project Afsluitdijk

Waarom

  • De zeespiegel stijgt en in de toekomst krijgen we vaker te maken met extreem weer.
  • Daarbij stroomt er vanuit de binnenwateren steeds meer overtollig water het IJsselmeer in.
  • Daarom vergroten we de waterveiligheid door de Afsluitdijk en de sluizen sterker te maken.
  • Ook vergroten we de capaciteit om water af te voeren naar de Waddenzee.

Hoe

32 km

beschermende toplaag tegen overslaand water, versterken van de sluizen, aanleg nieuwe hoogwaterkeringen

inbouw van grote pompen bij Den Oever

Heb ik last van de werkzaamheden?

Project Afsluitdijk startte in april 2019 met de werkzaamheden. Van eind 2018 tot en met 2026 zijn er (langdurige) periodes met hinder. U kunt de website De Afsluitdijk en de pagina Geplande wegwerkzaamheden raadplegen om op de hoogte te zijn van de werkzaamheden die hinder veroorzaken en wat dit voor u betekent.

Het werk gaat door

Het werk aan de Afsluitdijk gaat door om Nederland veilig en bereikbaar te houden. Naast de werkzaamheden voor de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk, werken we aan andere projecten op de Afsluitdijk. Bijvoorbeeld aan de restauratie en uitbreiding van het Vlietermonument, de aanleg van de Vismigratierivier en het onderhoud van delen van de bruggen bij Den Oever en Kornwerderzand.

Hierna volgen nog andere projecten zoals het vervangen van de bruggen en het renoveren en versterken van de bestaande spuimiddelen. Ook zijn er plannen om de sluis bij Kornwerderzand te verruimen. Rijk en regio zijn in gesprek over de voortgang van dit project.

Wanneer

Klaar: 2026
2025

Aanleg Vismigratierivier klaar

2026

Bouw nieuwe spuimiddelen en gemaal Den Oever klaar

2026

Renovatie Vlietermonument klaar

Deze planning is niet volledig en kan nog veranderen.

Bekijk de hele planning

Rijkswaterstaat werkt aan de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat versterkt in samenwerking met bouwconsortium Levvel de Afsluitdijk. Het bouwconsortium bestaat uit BAM, Van Oord, Rebel en Invesis. Levvel ontwerpt, bouwt en financiert de versterking van de Afsluitdijk en onderhoudt deze gedurende 25 jaar.

Samenwerken in de regio

Rijkswaterstaat werkte tot eind 2023 samen met De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerking tussen de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Sudwest Fryslân, Hollands Kroon en Harlingen aan het versterken en vernieuwen van de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de verbetering van de veiligheid en de vergroting van de afvoercapaciteit. De regio verwezenlijkt de ambities op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme. Samen zorgen Rijk en regio voor een veilige, duurzame, aantrekkelijke en toekomstbestendige dijk.

Vanaf 2024 is het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk na 11 succesvolle jaren gestopt. De samenwerking tussen Rijk en regio voor de projecten op de Afsluitdijk is echter blijven bestaan.

De Afsluitdijk als ecologische verbindingszone

De Afsluitdijk is niet alleen een steenverharding. Maar vormt ook een ecologische verbindingszone. We werken dan ook nauw samen met andere partners op het gebied van natuur en biodiversiteit.

Zo behouden we samen flora tijdens renovatie Afsluitdijk

In de podcast ‘de Zadenverzamelaar van de Afsluitdijk’, vertelt floraliefhebber Ben Bruinsma alles over de bijzondere planten die op de Afsluitdijk groeien. Hij wilde dat die bijzondere planten na de renovatie van de Afsluitdijk weer zouden terugkeren. Daarom verzamelde de florist miljoenen zaadjes. En zo zorgde hij er, samen met ons, voor dat er nu weer zeekool en zeelathyrus op Nederlands enige zeeklif groeit.

Podcast De zadenman van de Afsluitdijk

Op de Afsluitdijk groeien weer bijzondere planten. Floraliefhebber Ben Bruinsma zorgde er, mét ons, voor dat deze na de verbouwing terugkeerden.

Documenten

Download de brochures:

Overige documenten vindt u via de gezamenlijke website van Rijk en regionale (partners).

Op de hoogte blijven

Wilt u meer weten over de Afsluitdijk? Kijk dan op de website van De Afsluitdijk of volg ons op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Nieuws

Onderliggende pagina's