Grevelingenmeer
Het Grevelingenmeer, ook wel de Grevelingen genoemd, is een voormalige zeearm van de Noordzee. Het meer ligt tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland.
Kenmerken Grevelingenmeer
- Oppervlakte: 140 km²
Projecten op het Grevelingenmeer
Enkele onderdelen van de Grevelingensluis naderen nu al het einde van hun levensduur. Deze onderdelen vervangen of renoveren we voordat het groot onderhoud plaatsvindt.
We werken aan het herstel van zeegras langs de Nederlandse kust. We zetten in op een blijvende terugkeer van deze waterplant in de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta.
We werken aan het herstel van zeegras in de Zuidwestelijke Delta, zoals het Grevelingenmeer. De waterplant is van belang voor de natuur en waterkwaliteit.
Feiten over het Grevelingenmeer
- Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa.
- Het meer is een beschermd Natura2000-gebied.
- In het kader van de Deltawerken is het Grevelingenmeer door de Grevelingendam (1965) en de Brouwersdam (1971) van de zee afgesloten en is de zeearm een meer geworden.
Deltawerken
Grevelingendam
De Grevelingendam vermindert de stroming in de Grevelingen, het Haringvliet en het Volkerak. Lees meer over de Grevelingendam.
Brouwersdam
De Brouwersdam verbindt Goeree-Overflakkee met Schouwen-Duiveland en is 6.5 km lang. De waterkering beschermt ons tegen hoogwater en krachtige golven.