Brouwersdam

De Brouwersdam beschermt ons tegen hoogwater en krachtige golven vanuit de zee. De dam is na de Oosterscheldekering het grootste Deltawerk.

De Brouwersdam is tussen 1962 en 1971 aangelegd en verbindt Goeree-Overflakkee met Schouwen-Duiveland.

De Brouwersdam

12m

is de hoogte van de dam

  • is 6,5 km lang
  • scheidt de Noordzee van het Grevelingenmeer: het grootste zoutwatermeer van West-Europa (11.000 ha)
  • heeft ook een verkeersfunctie: de autoweg N57 loopt er overheen

Wat doet Rijkswaterstaat?

We inspecteren de dam regelmatig en repareren of vervangen versleten of beschadigde onderdelen. Daarnaast stuift er veel zand op de N57. Het is een enorm karwei om deze route zandvrij te houden. Bij de kust spuiten we juist extra zand op, zodat golven de dam niet beschadigen.

Bij het ontwerpen van de Brouwersdam keek Rijkswaterstaat voor het eerst ook naar recreatieve mogelijkheden

Bouw

Bij het vormgeven van dit Deltawerk keek Rijkswaterstaat voor het eerst niet alleen naar technische eisen. Ze keken ook ook naar recreatieve mogelijkheden en hoe de dam zo goed mogelijk in het landschap zou passen. Landschapsarchitecten kregen daarom een grote rol in het ontwerpproces.

De dam moest een gat overbruggen van maar liefst 6,5 km breed en op sommige plekken 30 m diep. In het midden legden ze daarom een werkeiland aan. Een kabelbaan stortte betonnen blokken en kisten in zee op de plek waar de dam moest komen.

Brouwerssluis

De aanleg van de Brouwersdam beïnvloedde de omliggende natuur. Na de sluiting van de dam stond het water in de Grevelingen van de ene op de andere dag stil. Dit maakte het water brak, waardoor verschillende planten- en diersoorten uit het gebied verdwenen. Om de natuur te herstellen, opende Rijkswaterstaat in 1978 de Brouwerssluis. Het water is daardoor weer net zo zout als in de Noordzee. Langzaam komen planten en dieren weer terug in het gebied.

Duurzame toekomst

Er liggen plannen om in de Brouwersdam een doorlaat te maken voor het terugbrengen van beperkt getij. Na de afsluiting in 1971 is een uniek natuurgebied ontstaan in de Grevelingen, maar door gebrek aan doorstroming komt in delen van het meer steeds vaker zuurstofloosheid voor. Het getij zal dit oplossen. Deze ontwikkeling is goed voor de natuur.