Spieringsluis
De Spieringsluis is een schutsluis in de Brabantse Biesbosch vlakbij Werkendam, in de gemeente Altena. De Spieringsluis ligt in het Gat van den Hardenhoek, op de plek waar het Gat uitmondt in de Nieuwe Merwede.
Het Gat van den Hardenhoek is onderdeel van de vaargangen van de Brabantse Biesbosch. Het staat via het Noordergat van de Visschen in open verbinding met de Amer.
In 1944 opgeblazen tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Spieringsluis komt oorspronkelijk uit 1862. Maar nadat Duitse troepen de sluis in 1944 opbliezen, raakte ze zo beschadigd dat ze niet meer hersteld kon worden. In 1953 werd de huidige sluis gebouwd. De voormalige Spieringsluis lag ten zuidwesten van de huidige Spieringsluis.
Functies Spieringsluis
De Spieringsluis is een schutsluis voor (recreatief) scheepvaartverkeer dat vanaf de Nieuwe Merwede de Brabantse Biesbos opvaart of andersom. De sluis is ook een officiƫle kano-overdraagplaats.
Betonnen sluiskolk
De Spieringsluis bestaat uit betonnen sluishoofden en kolkmoten. Het zogenoemde bovenhoofd is verhoogd aangebracht. De vleugelwanden van de sluis hebben stalen damwandprofielen.
De puntdeuren van de sluis staan met de punt richting de Nieuwe Merwede. In het bovenhoofd (aan de kant van de Nieuwe Merwede) zijn 4 paar puntdeuren. De hoge deuren zijn gemaakt van hout, maar ze worden tegenwoordig niet meer gebruikt. De voormalige houten sluisdeuren in het bovenhoofd zijn in 2000 vervangen door glasvezelversterkte kunststof deuren.
Elektromechanisch aangedreven sluisdeuren
De houten sluisdeuren van het benedenhoofd worden elektromechanische aangedreven. Onder een luik in het betonnen sluishoofd zit een elektromotor en een tandwielkast. Die zorgen voor de beweging van de sluisdeuren. In de sluisdeuren zitten schuiven om te nivelleren. Met nivelleren bedoelen we het aanpassen van de waterhoogte in de sluis.
Stalen ophaalbrug
Over het benedenhoofd (aan de kant van het Gat van den Hardenhoek) staat een stalen ophaalbrug. Hierdoor kan wegverkeer over de Spieringsluis. De ophaalbrug staat op de betonconstructie van het benedenhoofd.
Dienstwoningen van de sluiswachters
Aan de oostkant is in 1953 een 2-onder-1-kapwoning voor de sluiswachters gebouwd. De woningen zijn niet meer van Rijkswaterstaat, maar in particulier bezit.
Feiten en Cijfers
- De Spieringsluis werd in gebruik genomen in 1953.
- De schutkolk is 40 m lang en 6 m breed.
- De schutsluis heeft 1 hoog bovenhoofd en 2 lage sluishoofden, 3 paar puntdeuren en 1 ophaalbrug.
- In tegenstelling tot de Helsluis en Ottersluis, is de Spieringsluis geen monument.