Houtribdijk

De Houtribdijk is een 26 km lange dam midden in het IJsselmeergebied, tussen Lelystad en Enkhuizen. De dam vormt de scheiding tussen het IJsselmeer en Markermeer. Ook speelt de Houtribdijk een belangrijke rol in de waterhuishouding van het IJsselmeergebied.

de dam werkt bij storm als een grote golfbreker

De dijk werkt bij storm als een grote golfbreker. De Houtribdijk houdt het water van het IJsselmeer en Markermeer in bedwang. Het beschermt zo alle omliggende provincies tegen hoogwater. Over de Houtribdijk loopt de autoweg N307.

Geschiedenis Houtribdijk

De aanleg van de Houtribdijk, ook wel Markerwaarddijk genoemd, gebeurde tussen 1963 en 1976. Door het aanleggen van de dijk ontstond het Markermeer. In 1891 maakte Cornelis Lely een plan om de Zuiderzee af te sluiten en een groot deel ervan in te polderen. Hierbij zou de Houtribdijk de noordelijke afbakening vormen. Als dijk moest deze dan bescherming bieden tegen het water.

Eigenlijk is de Houtribdijk zoals deze nu is aangelegd helemaal geen ‘dijk’, maar een dam. Het is een dam omdat de Houtribdijk aan beide kanten water heeft, en niet – zoals in de oorspronkelijke plannen van Lely de bedoeling was – de afbakening van een polder.

De Houtribdijk is eigenlijk een dam, omdat deze aan beide kanten water heeft

De bouw van de dijk gebeurde zowel vanuit Lelystad als Enkhuizen. Waarbij ze vanaf beide kanten naar elkaar toe werkten. Op 4 september 1975 werd het laatste gat in de aanleg van de dijk gedicht. De aanlegkosten van de Houtribdijk bedroegen 130 miljoen gulden (bijna 59 miljoen euro).

De polders van Lely

Cornelis Lely ontwierp een plan voor afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee. Het plan van Lely bestond uit 5 polders. De Wieringermeerpolder, de Noordoostpolder, de Oostelijke IJsselmeerpolder (Oostelijk Flevoland), de Zuidelijke IJsselmeerpolder (Zuidelijk Flevoland) en de Markerwaard.

Uiteindelijk zijn 4 polders aangelegd. Uitvoering van het plan om het Markermeer in te polderen tot de Markerwaard is nooit volledig gedaan. In 2003 zijn de plannen om het Markermeer in te polderen definitief afgeblazen, omdat dit te veel negatieve gevolgen heeft voor de vogelstand. Ook kon het leiden tot een verdroging van het vasteland.

Natuurgebied Trintelzand

Aan de noordkant van het Markermeer ligt het natuurgebied Trintelzand. Dit moeras is een paai- en leefgebied voor vissen, schelpen en andere waterdieren. Deze dieren kunnen dan weer als voedsel dienen voor vogels.

Het natuurgebied is aangelegd als onderdeel van de dijkversterking (tussen 2017 - 2020). Versterking van een deel van de dijk is gedaan met breuksteen. Een ander deel met brede zandige oever, die vissen en waterdieren aantrekken.

Hierdoor nemen de verschillende soorten planten en dieren in het Markermeer en IJsselmeer toe. Ook verbetert dit de waterkwaliteit. We houden goed in de gaten hoe de ontwikkelingen van deze nieuwe natuur verloopt. Het gebied maakt deel uit van Nationaal Park Nieuw Land

Hoe kan de scheepvaart de Houtribdijk passeren?

Voor de scheepvaart zijn er 3 mogelijkheden om de Houtribdijk te passeren. Bij Lelystad kan dit via de Houtribsluizen. Bij Enkhuizen kan dit via het naviduct Krabbersgat en de Krabbersgatsluis.