Landelijke Tunnelstandaard

We willen vlot en veilig doorrijden, onze leefomgeving beschermen en ruimte zo slim mogelijk benutten. Tunnels zijn daarbij onmisbaar in het Nederlandse wegennet.

Voor het optimaal functioneren van tunnels heeft Rijkswaterstaat samen met overheden, organisaties uit de wereld van transport, marktpartijen en hulpdiensten de Landelijke Tunnelstandaard (LTS) ontwikkeld.

Standaardisatie

In de Landelijke Tunnelstandaard zijn de standaard diensten, processen, organisatie en techniek voor bediening, beheer en onderhoud van tunnels beschreven. De tunneltechnische installaties zijn verregaand gestandaardiseerd. Ook is de werkwijze voor de aanleg of vernieuwing van Rijkstunnels gestandaardiseerd. De Landelijke Tunnelstandaard is van toepassing op Rijkstunnels, maar het staat andere wegbeheerders vrij deze voor hun eigen tunnels te gebruiken.

Veilige tunnels

Nederlandse tunnels zijn veilig. Toch was er in het verleden veel discussie over tunnels, omdat een duidelijke veiligheidsnorm ontbrak. Ook was er geen akkoord over de vereiste veiligheidsvoorzieningen in tunnels. Hierdoor duurde de bouw langer en stegen de kosten. 

Met de komst van de Landelijke Tunnelstandaard is dit verleden tijd. In oktober 2012 is de Tunnelstandaard door het bestuur van Rijkswaterstaat vastgesteld en sindsdien is deze van toepassing op Rijkstunnels langer dan 250 m. De Nederlandse tunnelwet is verankerd in de Landelijke Tunnelstandaard. Deze wet volgt de Europese richtlijn.

Wat levert de Landelijke Tunnelstandaard op?

Tunnels waren al veilig, maar met de Landelijke Tunnelstandaard is het mogelijk om aantoonbaar veilige en betrouwbare tunnels op te leveren die voldoen aan de wet. Er is geen discussie meer over het uitrustingenniveau en de geëiste prestatie. De kosten bij aanleg of vernieuwing zijn lager en projecten verlopen beheerst. Het bevoegd gezag en de hulpverleningsdiensten hebben beter inzicht in opgeleverde tunnels. 

De uitvraag naar de markt is meer gestandaardiseerd en de samenwerking tussen opdrachtgever-opdrachtnemer verloopt beter. Producten kunnen worden afgestemd op uniformiteit. Door het georganiseerd behandelen van issues/changes ontstaat goed overzicht en meer efficiëntie in het beheer. Weggebruikers krijgen minder te maken met afsluitingen of stremmingen door een sneller hersteld tunnelsysteem.

Releases, Service Packs en Batches

De Landelijke Tunnelstandaard wordt continu verbeterd door het gebruik in de praktijk en aanpassing aan ontwikkelingen. Er worden (eens per 2 á 3 jaar) nieuwe releases van de Landelijke Tunnelstandaard uitgegeven. Sinds 2012 is release 1.2 in gebruik. Regelmatig worden updates door middel van Service Packs en Batches beschikbaar gesteld aan projecten. 

Daarin zijn aanpassingen verwerkt als gevolg van ervaringen in gebruik bij projecten, ontwikkelingen, nieuw beleid en wetswijzigingen. In 2013 is Service Pack 1 uitgegeven, in 2016 Service Pack 2. Sinds 2016 is 1.2.SP2 in gebruik, met tweejaarlijkse Batches. In 2025 wordt een nieuwe release verwacht.

Ketheltunnel op de A4

Waar is/wordt de Landelijke Tunnelstandaard toegepast?

In 2015 zijn de 1e 2 tunnels opgeleverd met de Landelijke Tunnelstandaard. Namelijk de Salland-Twentetunnel (N35) in Nijverdal en de Ketheltunnel (A4) tussen Schiedam en Vlaardingen. De volledige renovatie van de Velsertunnel (A22) met openstelling in 2017 was het 1e renovatieproject waar de Landelijke Tunnelstandaard is toegepast. 

Sinds 2012 is/wordt de Tunnelstandaard door Rijkswaterstaat toegepast bij:

  • Salland-Twentetunnel (N35)
  • Ketheltunnel (A4)
  • Koning Willem-Alexandertunnel (A2)
  • Renovatie Velsertunnel (A22)
  • Gaasperdammertunnel (A9)
  • Deelrenovatie Tunnel Swalmen en Roertunnel (A73)
  • Renovatie Eerste Heinenoordtunnel (A29)
  • Holland- en Maasdeltatunnel (Blankenburgverbinding) (A24)
  • Corbulotunnel (in opdracht van provincie Zuid-Holland) (N434)
  • Rottemerentunnel (A16)
  • Zuidasdok (A10)
  • Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland

Documenten

Onderliggende pagina