Samen werken aan een bereikbaar Noord-Holland

Rijkswaterstaat renoveert en vervangt in Noord-Holland de komende jaren veel infrastructuur, zoals bruggen en viaducten. Ook voeren we op verschillende wegen groot onderhoud uit. 

De werkzaamheden zijn nodig, omdat onze infrastructuur slijt door steeds meer en zwaarder verkeer op de weg en het water. Ook is een deel al flink op leeftijd. Veel wegen, bruggen, sluizen, tunnels en viaducten zijn namelijk gebouwd in de jaren 50 en 60. Daarnaast pakken we een aantal knelpunten aan, zodat verkeer daar beter kan doorrijden.

Bekijk in de video waarom al deze werkzaamheden nodig zijn, onze aanpak en wat het betekent voor het weg- en vaarverkeer.

Video: grootste onderhoudsopgave ooit Noord-Holland

Voice-over: Dit zijn Naomi, Glenn, Aukje en Anna. De komende jaren gaan zij, net als u, merken dat er In Noord-Holland flink aan de weg wordt gewerkt. Dat kan overlast veroorzaken. En dat is vervelend, maar onvermijdelijk. Mieke: In Nederland hebben we een van de beste netwerken van wegen en vaarwegen ter wereld. Daar zijn we trots op en dat willen we zo houden. Mieke: Daarom zijn we bij Rijkswaterstaat continue bezig met onderhoud aan bruggen, tunnels en viaducten. De komende jaren zullen veel van deze werken een grote onderhoudsbeurt krijgen. Pakketbezorger Glenn: Oké, maar waarom moet er dan nu zoveel aan onderhoud worden gedaan? Bob: In Noord-Holland hebben we veel beweegbare bruggen, tunnels en sluizen. Veel van deze infrastructuur is al aardig op leeftijd. Sommige bruggen en tunnels moeten gemoderniseerd worden, andere moeten we versterken of deels vervangen. Ook plaatsen we nieuwe bedieningssystemen die het gebruik ervan veiliger en betrouwbaarder maken. Oma Aukje: Is het nu wel veilig dan? Bert: Ja, Nederlandse tunnels en bruggen zijn veilig. Tot aan een renovatie of vervanging houden we deze bruggen, tunnels en viaducten extra in de gaten. In sommige gevallen is de kans op storingen of onverwachte werkzaamheden wel iets groter. Zakenvrouw Naomi: hoe lang gaan al die werkzaamheden eigenlijk duren? Claudia: We hebben hier in Noord-Holland een druk gebruikt wegennet, dat kan niet zomaar dicht. We moeten ook alles zorgvuldig plannen en afstemmen met andere wegbeheerders zoals gemeenten en provincies. Het onderhoud wordt daarom bewust over vele jaren gespreid. Kind Anna: Ik kom straks toch nog wel op tijd bij oma? Mieke: Met de vele onderhoudsprojecten, zoals bij deze brug, is verkeershinder onvermijdelijk. Rijkswaterstaat doet er tijdens de uitvoering wel alles aan om deze hinder te beperken. En we houden we u op de hoogte. Zo kunt u goed voorbereid op weg. Oma Aukje: En hoe weet ik wat er bij ons in de buurt allemaal gepland is? Voice-over: Wilt u weten wat er de komende jaren in uw omgeving gaat gebeuren? Kijk dan op rws.nl/bereikbaarNH of volg ons via twitter @RWSverkeersinfo. We houden u zo goed mogelijk op de hoogte, zodat de regio ook tijdens de verbouwing goed bereikbaar blijft. Zo zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat u als weggebruiker ook in de toekomst vlot en veilig op uw bestemming komt.

Projecten in Noord-Holland

In Noord-Holland zijn de komende jaren verschillende projecten gepland om de regio bereikbaar te houden. Op onderstaande kaart staan de projecten die de komende jaren worden uitgevoerd.

Klik op de gele pointers om de specifieke projecten te bekijken. Als een project niet aanklikbaar is, volgt meer informatie zodra dit beschikbaar is. De kaart geeft geen volledig overzicht van alle projecten. De planning kan nog wijzigen. Pagina Waddenzee: onderhoud veerhavens Texel-Den Helder Pagina N99: renovatie Kooybrug Den Helder Pagina A10 Noord: vervanging geluidschermen Pagina IJ: vervanging en renovatie Prins Willem-Alexandersluis Pagina A9: Badhoevedorp – Holendrecht Pagina A10 Zuid: betere bereikbaarheid Amsterdam en noordelijke Randstad Pagina A44: vervangen brug en viaducten Pagina Noordzeekanaal: dijkversterking waterkering IJmuiden Pagina A10: onderhoud 2e Coentunnel Pagina: Dijkversterking Marken Pagina A10: groot onderhoud Watergraafsmeer - Amstel

Hinder door werkzaamheden in Noord-Holland

Vooral op drukke en belangrijke routes en knooppunten geven de werkzaamheden veel hinder in Noord-Holland. Weggebruikers adviseren we daarom voor vertrek de verkeersinformatie te checken op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of van A naar Beter. Ook vindt u hier tips voor alternatieven zoals met de fiets of het ov naar het werk, thuiswerken of buiten de spits reizen. Vaarweggebruikers kunnen terecht op Vaarweginformatie.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Veiligheid voorop

Omdat we niet alles in Noord-Holland tegelijk kunnen aanpakken, moeten sommige objecten, zoals bruggen en viaducten, langer op hun opknapbeurt wachten. Dit kan ervoor zorgen dat er meer storingen zijn. Tot aan de werkzaamheden houden we ze extra in de gaten. Het kan zijn dat we tijdelijke maatregelen moeten nemen. Denk aan het verlagen van de snelheid, geen vrachtverkeer toelaten of een rijbaan afsluiten voor een spoedreparatie. Veiligheid staat altijd voorop.

Amsterdam Bereikbaar en Noord Holland Bereikbaar

Ook andere (vaar)wegbeheerders werken aan (onderhoud)projecten. Afstemming van wegprojecten in de regio Amsterdam vindt plaats binnen het samenwerkingsverband Amsterdam Bereikbaar. Hierin werken we nauw samen met de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Prorail en de Vervoerregio Amsterdam, om verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.

Naast Amsterdam Bereikbaar bestaat het samenwerkingsverband Noord-Holland bereikbaar. Dit is een samenwerking van de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, gemeenste Amsterdam en Rijkswaterstaat. Het doel is om de regio bereikbaar en leefbaar te houden. Daarvoor zijn allerlei initiatieven, zoals reizigers andere vervoersmiddelen laten uitproberen, het promoten van de fiets en afspraken maken met werkgevers om thuiswerken te stimuleren. Bekijk alle initiatieven, programma’s en projecten op Noord Holland Bereikbaar | Samenwerken aan de mobiliteitstransitie.

Nieuws