Planning

We zorgen op verschillende plekken voor natuurvriendelijke oevers, beekmondingen, geulen en uiterwaarden langs de Maas. Ook optimaliseren we de vistrappen bij de stuwen in de Maas. Zo verbetert de leefomgeving van inheemse waterplanten, vissen en kleine waterbeestjes en daarmee de ecologische waterkwaliteit in en langs de rivier.

De uitvoering van deze maatregelen gebeurt in stappen, via verschillende werkpakketten. Dit loopt door tot en met december 2027. Hieronder vindt u de planning.

Wanneer

Klaar: december 2027
2024 - december 2027

Planuitwerking en realisatie resterende Kaderrichtlijn Water-opgave aan natuurvriendelijke oevers, geulen, uiterwaardverlagingen en beekmondingen langs de Maas. Het werkgebied loopt van de Grensmaas in Zuid-Limburg tot en met de Bergsche Maas en Afgedamde Maas.

Ingenieursbureau Arcadis onderzoekt namens Rijkswaterstaat voor een groot deel van de resterende opgave welke maatregelen haalbaar zijn, werkt de ontwerpen uit en bereidt de realisatie daarvan voor. Op verschillende momenten in dat proces vindt overleg plaats met de direct belanghebbenden.

Recent is de KRW-opgave van Rijkswaterstaat uitgebreid met de opdracht ‘Stromend habitat en (vis)connectiviteit in de Maas’. De planstudie hiervan wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Onderdeel hiervan is het optimaliseren van de vistrappen langs de 7 stuwen in de Maas. Ook de verkenning van een rustig stromende nevengeul aan de Gelderse kant van stuw Grave valt hieronder.

Rijkswaterstaat legt de (ontwerp)besluiten ter inzage en zet de verschillende werkpakketten op de markt om te laten uitvoeren door een aannemer. Bekijk de stand van zaken van de maatregelen via de klikbare kaart op de website Samenwerken aan Riviernatuur.

De tabel Actuele besluitvorming op diezelfde website geeft informatie over de formele publicatiemomenten van de verschillende KRW-maatregelen en welke mogelijkheden er zijn voor het brede publiek om daar op te reageren.

Verder gaan de Maas-waterschappen door met het ecologisch verbeteren en visoptrekbaar maken van beekmondingen uit een samenwerkingsconvenant met Rijkswaterstaat. Het gaat dan onder meer om de Hemelbeek en het Zuiderafwateringskanaal/gemaal Keizersveer.

Daarnaast werkt Rijkswaterstaat samen met het hoogwaterveiligheidsproject Meanderende Maas om ook daar verbetering van de ecologische waterkwaliteit te realiseren. Hetzelfde geldt voor de uiterwaardprojecten van Natuurmonumenten bij de dorpen Demen, Dieden en Batenburg, die in datzelfde gebied liggen. En in de projecten Lob van Gennep en Baarlo-Hout-Blerick krijgen ook KRW-geulen een plek in de bredere gebiedsplannen.

Bekijk alle ecologische herstelmaatregelen die in beeld zijn bij de Maas op de website Samenwerken aan Riviernatuur.