Kennisprogramma Zeespiegelstijging

In Nederland stromen veel rivieren richting de zee. Bovendien ligt een groot deel van ons land onder zeeniveau. Dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. Rijkswaterstaat doet er alles aan om Nederland hiertegen te beschermen. Dit doen we onder meer in het Kennisprogramma Zeespiegelstijging (KP ZSS).

Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging

In het Kennisprogramma Zeespiegelstijging werken we binnen het Deltaprogramma samen met overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. We onderzoeken de gevolgen van zeespiegelstijging voor de waterveiligheid en de beschikbaarheid van zoetwater voor bijvoorbeeld drinkwater en landbouw.

We weten dat de zeespiegel stijgt mogelijk met 1 meter aan het einde van deze eeuw. Met het Deltaprogramma is Nederland hierop voorbereid. Maar er is nog veel onzekerheid rondom de voorspellingen. Wat betekent de zeespiegelstijging voor onze bescherming tegen hoogwater, onze zoetwatervoorziening, ons ruimtegebruik, onze landbouw en natuur? Om deze onzekerheden te verkleinen, is het Kennisprogramma Zeespiegelstijging opgezet. Een samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die cruciale kennis leveren voor het Deltaprogramma. Het Kennisprogramma analyseert de mogelijke effecten van de zeespiegelstijging, en kijkt onder andere naar: waterveiligheid zoetwaterbeschikbaarheid en de inrichting van onze leefomgeving. We onderzoeken hoe we de zeespiegelstijging en de gevolgen voor Nederland nog beter kunnen voorspellen evalueren tot welke stijging onze huidige strategie‘n voldoen en verkennen alvast alternatieve strategie‘n voor de verre toekomst. Zo kunnen we de juiste beslissing nemen op het moment dat het nodig is en blijft Nederland ook in de toekomst de veiligste delta ter wereld. Meer weten? Kijk dan op deltacommissaris.nl

Zeespiegelstijging in de (verre) toekomst

Met de kennis uit het KP ZSS maken we keuzes voor de inrichting en bescherming van Nederland. We weten dat we met onze huidige aanpak tot het jaar 2050 goed beschermd zijn. Maar voor de periode erna bepalen verschillende factoren, zoals de uitstoot van broeikasgassen, hoeveel de zeespiegel echt stijgt. Daarom onderzoeken we verschillende scenario’s.

Voor het jaar 2100 houden we rekening met een zeespiegelstijging van maximaal 1,2 m. Maar we onderzoeken ook of maatregelen die we nú nemen voldoende zijn bij hogere zeespiegelstijgingen. We weten bijvoorbeeld dat we onze zandsuppleties en waterkeringen zo kunnen ontwerpen dat ze een zeespiegelstijging van 3 m aankunnen. Ook rekenen we met een doemscenario van 5 m.

Toekomst Kennisprogramma Zeespiegelstijging

Het KP ZSS loopt tot en met 2026. In deze laatste jaren onderzoeken we de haalbaarheid van verschillende bouwstenen voor oplossingen voor de lange termijn. Het is duidelijk dat de zeespiegelstijging om ingrijpende maatregelen vraagt. Gelukkig is er voldoende tijd om ons hierop voor te bereiden.