(Alyssa, weginspecteur bij Rijkswaterstaat, zit met een tablet in haar hand en bekijkt een video. Links in beeld speelt de video, waarin tientallen automobilisten twee matrixborden met rode kruizen boven een afrit negeren en op het laatste moment de afgesloten afrit nemen. Ze rijden daarbij rakelings langs een werknemer van Rijkswaterstaat, die met zijn gele autoambulance en oranje pylonen de afrit probeert af te sluiten.) (Boven in beeld staat de tekst: #NIETVOORNIX. (Alyssa:) De mensen rijden gewoon onder kruisen door. Het toppunt van asociaal zijn. Mijn naam is Alyssa, ik ben weginspecteur in de regio Zwolle en ik handel voornamelijk incidenten af. M'n bergercollega die een pechgeval heeft bijna op het einde van een uitvoeger. Het gaat eigenlijk nog maar net goed. (Een pick-up auto van Rijkswaterstaat stopt bij de berger, maar verschillende automobilisten blijven de rode kruizen negeren.) Daarna komt m'n collega ter plaatse om hem weer te beveiligen. Maar mensen rijden gewoon onder kruisen door. Het toppunt van asociaal zijn. Rakelings langs die berger. Als je moet vluchten, wordt het toch wel spannend. Nee, asociaal. (Ze verbijt zich terwijl ze weer naar de video kijkt.) Ik vraag me wel eens af wat de weggebruiker denkt die daar onderdoor is gegaan. Zeker als hij is doorgereden tot hij echt niet meer kon. Dat hij dan pas dacht: O ja, dus er staat wel wat. Zo'n rood kruis staat er echt niet voor niks. Er is altijd iets aan de hand. (In beeld verschijnt tegen een zwarte achtergrond een matrixbord met een rood kruis. Het beeld wordt geel. Beeldtekst: Er is altijd iets aan de hand. #NIETVOORNIX)
Rode kruisen: er is altijd iets aan de hand #nietvoorniX
Rode kruisen boven de weg. Het negeren ervan is levensgevaarlijk voor iedereen die op de weg werkt of rijdt, want er is altijd iets aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan een pech- of ongeval.
Toch zien we dat het negeren van rode kruisen helaas nog dagelijks gebeurt. Daarom wijzen we met de campagne: ‘Een rood kruis staat er #nietvoorniX. Er is altijd iets aan de hand’ op de gevaren hiervan.
Rood kruis negeren is levensgevaarlijk
Dagelijks negeren honderden weggebruikers een rood kruis. Hiermee brengen weggebruikers niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook onze weginspecteurs en andere hulpverleners. Denk bijvoorbeeld aan de politie, bergers en ambulancepersoneel. Hun voertuigen worden soms zelfs aangereden, ondanks dat ze op een afgesloten rijstrook staan.
Het verhaal van weginspecteur Alyssa
Een rood kruis staat er #nietvoorniX. Er is altijd iets aan de hand. Dit is het verhaal van weginspecteur Alyssa. Daarnaast vertelt weginspecteur Jeroen over een heftig incident dat hij meemaakte.
Een rood kruis staat er #nietvoorniX
Een rood kruis staat er nooit zonder reden, ook al is de reden niet direct zichtbaar. Het plaatsen van rode kruisen wordt namelijk niet uitsluitend gedaan bij pech- of ongevallen of als er iets op de weg ligt, ook kan er een rood kruis worden ingesteld bij bijzondere transporten in opdracht van de politie.
Denk bijvoorbeeld aan medische spoedtransporten of voor de aan- en afvoer van hulpdiensten bij calamiteiten. De rode kruisen verplaatsen zich dan met het transport mee.
Wegverkeersleider Pascall over het plaatsen van rode kruisen
Rode kruisen worden door de wegverkeersleiders vanuit de verkeerscentrales op de borden geplaatst. Pascall is een van die wegverkeersleiders. Hij legt uit wat de redenen zijn voor het plaatsen van de kruisen.
Maatregelen tegen negeren rode kruisen
Naast het lanceren van de campagne 'Een rood kruis staat er nietvoorniX. Er is altijd iets aan de hand', doet Rijkswaterstaat nog meer om het negeren van rode kruisen tegen te gaan. Zo plaatsten wij op tientallen plekken borden langs de weg geplaatst met de tekst: Bij rood kruis: rijstrook DICHT.
Ook mogen 80 van onze weginspecteurs met boa-status een proces-verbaal uitschrijven als een rood kruis wordt genegeerd. Dit doen zij niet alleen. Ook de politie handhaaft. Het negeren van rode kruisen valt sinds 2015 onder het strafrecht.