Vorstschade

Als de weersomstandigheden in de winter extremer worden, kan vorstschade aan het wegdek ontstaan. Slijtage is dan niet te voorkomen. Rijkswaterstaat onderzoekt telkens hoe we het asfalt kunnen verbeteren. 

Repareren van vorstschade

We begrijpen dat vorstschade vervelend is voor de weggebruiker. Als het kan repareren we de vorstschade ’s avonds en ’s nachts. Soms moeten we de schade toch overdag repareren, omdat er anders risico's zijn voor de weggebruiker.

Hoe pakken we vorstschade aan?

Om vorstschade aan te pakken, frezen (verwijderen) we de slechte asfaltlaag, en we vullen gaten met tijdelijk reparatieasfalt.

Weginspecteurs registreren vorstschade

De weginspecteurs houden het wegdek scherp in de gaten. Zij kunnen vorstschade direct tijdens de rit te registreren. Hierdoor is de informatie meteen beschikbaar en kunnen we een reparatie inplannen. Bij het constateren van schade, plaatsen we waarschuwingsborden, of borden met snelheidsbeperkingen. En repareren we de schade zo snel mogelijk. Een extra voordeel is dat we de precieze schaderegistraties kunnen opzoeken bij schadeclaims van weggebruikers.

Sneller en beter repareren

Bij middelgrote reparaties maken we steeds vaker gebruik van de hot-box techniek. Dat werkt zo. We vervoeren warm asfalt in een gasgestookte unit, een zogeheten hotbox. We kunnen zo met warm asfalt het wegdek repareren. Ook maken we bij kleinere reparaties steeds meer gebruik van infraroodverwarming. Het uitvoeren van reparaties gaat hierdoor sneller en beter. Deze technieken werken goed en gebruiken we deze winter dan ook vaker. 

Voortdurend innoveren

Binnen InfraQuest (een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO) is een proef bezig, waarbij op laboratoriumschaal de vorstgevoeligheid van nieuwe asfaltmengsels kan worden voorspeld.

Ook is er een gezamenlijk onderzoek van Rijkswaterstaat en TU naar de weersinvloeden op het ontstaan van vorstschade.

Veelgestelde vragen over vorstschade