Hollandsche IJsselkering door de jaren heen
In 1953, tijdens de watersnoodramp, brak de dijk bij Ouderkerk aan den IJssel door en dreigde een dijk in Nieuwerkerk aan den IJssel het te begeven. Om het laagste gebied van ons land te beschermen werd 65 jaar geleden in 1958 het 1e deltawerk, de Hollandsche IJsselkering gebouwd.
1 schip tegen het water
1 februari 1953 was een duistere nacht in Nederland, waar de kracht van het water en de dreiging van overstromingen altijd op de loer lagen. Die bewuste nacht brak de dijk bij Ouderkerk aan den IJssel door en als een angstaanjagend domino-effect dreigde ook een andere dijk in Nieuwerkerk aan den IJssel het te begeven.
De inwoners van het achterland, waaronder de drukbevolkte Randstad, hielden hun adem in, wetende dat een overstroming onherstelbare rampen met zich mee zou brengen.
Op dat moment toonden een aantal schippers zich als helden tijdens de Watersnood van 1953. Met vastberadenheid en moed plaatsten ze een schip tegen de dijk die dreigde door te breken en vulden de gaten met zandzakken. Dankzij hun onverschrokken acties werden miljoenen levens gered en werd een nog grotere ramp voorkomen.
Het eerste Deltawerk
In 1958 werd een paar km van Ouderkerk de Hollandsche IJsselkering gebouwd. Een belangrijk moment in de geschiedenis: het eerste deltawerk was een feit. De bouw begon al in 1954, slechts een jaar na de Watersnoodramp van 1953.
Dit was niet zonder reden: het laaggelegen en dichtbevolkte deel was in 1953 door de heldendaad maar net aan een overstromingsramp ontkomen. De Deltawerken waren bedoeld om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen. Door het slimme ontwerp heeft de scheepvaart zo min mogelijk last van het enorme bouwwerk.
Wanneer de schuiven open zijn, kunnen schepen gewoon onder de kering door varen.
Alle stormvloedkeringen dicht
Waar in 1953 1 schip een nog grotere ramp wist te voorkomen, kunnen we nu vertrouwen op de Hollandsche IJsselkering. De kering sluit gemiddeld een aantal keer per jaar en beschermt zo het laagste gebied van ons land.
Op 3 januari 2018 was er een heftige storm in Nederland, Duitsland, Belgiƫ en Frankrijk. Vanwege de storm deed zich de unieke situatie voor dat alle stormvloedkeringen van het land, de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de Hartelkering, de Oosterscheldekeringen de Ramspolkering tegelijkertijd gesloten waren. Nooit eerder gingen ze alle 5 tegelijkertijd dicht.
De Watersnoodramp staat nog vers in ons geheugen, maar door de komst van onder andere de Hollandsche IJsselkering heeft Nederland de best beveiligde delta ter wereld.