Nieuwsbericht

Stormseizoen van start: Rijkswaterstaat test waterkeringen en voert nieuwe maatregelen in

Gepubliceerd op: 30 september 2024, 13.14 uur

1 oktober 2024 start het storm- en hoogwaterseizoen. Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat Nederland goed beschermd is tegen hoogwater.

Dit doen we door stormvloedkeringen te testen, continu kustonderhoud uit te voeren en ervoor te zorgen dat de waterkeringen in goede conditie zijn. In 2024 zijn er ook 2 nieuwe keersluizen op de Afsluitdijk in gebruik genomen en is de dijk op Vlieland versterkt.

Veiligheid voorop: stormvloedkeringen getest

Aan het begin van het hoogwaterseizoen voert Rijkswaterstaat zoals elk jaar uitgebreide tests uit op de 6 stormvloedkeringen in Nederland. Op 1 oktober 2024 is de Ramspolkering aan de beurt. Tijdens deze test wordt 3.500.000 liter lucht en water in de 3 grote balgen van de kering gepompt, waardoor deze de waterweg volledig afsluit en het achterland van Overijssel beschermt.

Uitbreiding waterkeringen: keersluizen op de Afsluitdijk

Het IJsselmeer is op winterpeil gezet. Dat is een afspraak uit het peilbesluit. Ook zijn er in 2024 extra maatregelen gerealiseerd om de waterveiligheid verder te verbeteren. De 2 nieuwe keersluizen bij Den Oever en Kornwerderzand op de Afsluitdijk zijn nu volledig in gebruik. Deze sluiscomplexen bieden extra bescherming tegen hoogwater vanaf de Noordzee en Waddenzee.

Extra bescherming Vlieland

Ook op Vlieland zijn extra maatregelen getroffen. De Omringdijk aan de zuidkant van het eiland is versterkt om het eiland beter te beschermen tegen overstromingen vanuit zowel de Noordzee als de Waddenzee. Deze versterking maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Kustlijn op zijn plaats houden

Onze kustlijn houden we ook op orde. Dat doen we met zandsuppleties. Daarbij brengen baggerschepen zand uit de Noordzee aan op het strand of op de zeebodem vlak voor de kust. Zo houden we de kustlijn op zijn plaats en blijft ons land veilig tegen een overstroming. In het najaar van 2024 werken we bijvoorbeeld aan het kustonderhoud op Maasvlakte 2 en Zeeuwse stranden Renesse en Kop van Schouwen.

24/7 monitoring: Rijkswaterstaat altijd alert

Tijdens het stormseizoen staat Rijkswaterstaat continu paraat. Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) worden waterstanden nauwlettend in de gaten gehouden en wordt er op tijd gewaarschuwd bij dreiging van hoogwater. Dit stelt waterbeheerders in staat om snel actie te ondernemen, bijvoorbeeld door coupures te sluiten of dijkbewaking in te stellen.

Als het nodig is, sluiten we stormvloedkeringen om overstromingen te voorkomen. Op de website Waterinfo zijn actuele, verwachte en historische meetgegevens over Rijkswateren van Rijkswaterstaat te vinden.

Samen met andere waterbeheerders zet Rijkswaterstaat zich in voor de bescherming van Nederland tegen overstromingen. Toch blijft de natuur onvoorspelbaar en overstromingen zijn nooit volledig uit te sluiten. Via de website Overstroom ik kunnen bewoners hun risico's inzien en zich beter voorbereiden.

De waterstanden op de rivieren kunnen door verschillende waterkeringen en maatregelen gestuurd worden. Een overzicht van de waterkeringen en maatregelen vindt u op de hoogwaterkaart Nederland.