(Een polderlandschap onder een bewolkte hemel. Beeldtekst: Werk jij mee aan de toekomst van Nederland? Een kustlijn vanuit de lucht. Beeldtekst: Blijven we hoogwater de baas?) RUSTIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN HET PROGRAMMA (Een sleepboot. Beeldtekst: Zorg jij voor een vlotte doorstroom van de binnenvaart? Maak jij de snelweg klaar voor de zelfrijdende auto?) (Windturbines langs een dijk. Beeldtekst: Ga jij windmolens vervangen door onderwaterturbines? Een snelweg. Beeldtekst: Ontwerp jij zonnepanelen waarover we kunnen rijden?) (Een groen ecoduct over een snelweg. Beeldtekst: Zorg jij voor de balans tussen mens en natuur? Een spoorbrug over een rivier bij een stad. Een waterkering. Beeldtekst: Werk samen met de beste specialisten.) (Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond met daarnaast: Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beeldtekst: Werken bij Rijkswaterstaat. Verder met Nederland. www.rijkswaterstaat.nl.)
Leerlingen voortgezet onderwijs
De projecten van Rijkswaterstaat zijn ideaal materiaal voor jouw werkstuk of presentatie. Laat je inspireren door onze suggesties. Ook kun je op deze pagina ideeën opdoen voor een leuk dagje uit.
Of misschien wil je na het zien van onze Deltawerken later zelf ook wel bij Rijkswaterstaat komen werken. Lees dus snel verder!
Presentaties en werkstukken
Rijkswaterstaat beheert 2.927 viaducten
Ga je een presentatie houden of een werkstuk maken, maar heb je nog geen onderwerp? Geen probleem, Rijkswaterstaat heeft heel veel interessante onderwerpen waarover je kunt vertellen en die je kunt laten zien!
Algemene informatie over Rijkswaterstaat
We hebben een PowerPointpresentatie met algemene informatie over Rijkswaterstaat. Je mag zelf bepalen wat je wilt gebruiken. Wat je niet nodig hebt, haal je er gewoon uit. Er staat bovendien nog veel meer informatie op de site.
PowerPointpresentatie Rijkswaterstaat voortgezet onderwijs (PPTX, 1 MB)
Files
Files zijn haast niet weg te denken uit het leven van mensen die veel gebruik maken van de snelweg. Wegen die jaren geleden zijn aangelegd, kunnen vandaag de dag niet zoveel auto’s meer aan. Bijna iedere ochtend en avond staan weggebruikers ergens wel in Nederland stil op de weg. Rijkswaterstaat werkt met man en macht om iets aan het fileprobleem te doen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van extra rijstroken en het inzetten van spitsstroken.
Tunnels
Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt 20 tunnels. Dit zijn vooral tunnels in snelwegen. Tunnels zijn handig om verkeer bijvoorbeeld makkelijk onder een water-, spoor- of andere snelweg door te laten rijden. Veiligheid in tunnels is heel erg belangrijk. Daarom houden we goed in de gaten wat er in een tunnel gebeurt en grijpen we in als er problemen zijn, bijvoorbeeld als er brand is in een tunnel.
Deltawerken
De Deltawerken bieden 700 km aan bescherming tegen hoogwater. Ze bestaan uit 3 sluizen, 6 dammen en 4 stormvloedkeringen. Rijkswaterstaat begon 1 jaar na de watersnoodramp in 1953 aan de bouw van het 1e Deltawerk, de Hollandsche IJsselkering. In 1997 was het laatste Deltawerk, de Maeslantkering, af. Deze waterbouwprojecten zijn ook in het buitenland beroemd: jaarlijks komen veel internationale bezoekers de knappe bouwwerken bewonderen. In 2013 zijn ze door de Internationale Federatie van Ingenieurs zelfs uitgeroepen tot het meest prestigieuze waterbouwproject ter wereld. Echt iets om als Nederlander trots op te zijn!
Ruimte voor de rivieren
Rivieren hebben in de loop der jaren minder ruimte gekregen, omdat er steeds meer gebouwd wordt in Nederland. Ook stijgt de waterstand, omdat het steeds vaker en steeds harder regent. Daardoor neemt de kans op overstromingen in Nederland toe. Om dit te beperken, gaven we op 34 plekken rivieren meer ruimte. Dat deden we bijvoorbeeld door dijken verder landinwaarts te leggen of door het verlagen van uiterwaarden, gebieden die tijdelijk mogen overstromen bij hoogwater.
Wil je je presentatie of werkstuk voorzien van mooie foto’s of leuke filmpjes? Kijk dan in ons beeldarchief of op ons YouTubekanaal. Daar kun je zoeken op onderwerp.
Leuke uitjes
Wil je graag een keer met je klasgenoten een leerzaam en interessant klassenuitje doen? Bekijk dan eens de volgende ideeën.
Biesbosch Museumeiland
Bezoek met je leerlingen het Biesbosch Museumeiland. Het educatieve programma bestaat uit een presentatie, een speurtocht en een rondvaart in een fluisterboot.
Het Keringhuis
Stel je eigen excursie samen bij educatiecentrum het Keringhuis, pal naast de Maeslantkering in Hoek van Holland. Voor basis- en voortgezet onderwijs.
Het Scheepvaartmuseum
Ontdek in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Voor basis- en voortgezet onderwijs.
Bezoekerscentrum Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere
Rijkswaterstaat verzorgt regelmatig rondleidingen langs de highlights van de A10, A1, A6 en A9. Tijdens deze rondleidingen laten we verschillende werken zien.
Later werken bij Rijkswaterstaat?
Lijkt het jou ook zo gaaf om mee te werken aan al die mooie projecten van Rijkswaterstaat? Wil jij er aan bijdragen dat Nederland hoogwater de baas blijft? Dat het verkeer veilig en vlot kan doorstromen? Dan is werken bij Rijkswaterstaat misschien wel wat voor jou. Je kan vanuit allerlei invalshoeken met heel veel verschillende opleidingen bij ons terecht, van ICT en Civiele Techniek tot aan HRM en Waterbouwkunde. Bovendien bieden we jaarlijks een gevarieerd traineeprogramma aan voor jonge talenten.
Als je meer wilt weten over de verschillende mogelijkheden bij Rijkswaterstaat, bekijk dan de onze website Werken bij Rijkswaterstaat.