Toolbox Slim Reizen

De Toolbox Slim Reizen biedt een overzicht van de belangrijkste maatregelen die mobiliteitsgedrag beïnvloeden. 

De toolbox is bedoeld om te inspireren en te ondersteunen bij het kiezen van de meest kansrijke maatregelen voor een specifieke situatie. De focus ligt hierbij op de toepassing binnen het onderdeel Slim Reizen van de Hinderaanpak met zowel kortetermijneffecten als structurele mobiliteitseffecten. De toolbox bestaat uit factsheets en praktijkvoorbeelden.

Er zijn 56 projecten gevonden.

Factsheet: Mobility as a Service (MaaS)

MaaS gaat om het zoeken, boeken en betalen van reizen via 1 digitaal platform bij diverse aanbieders.

Factsheet: E-bike probeeraanbod

Het e-bike probeeraanbod is bedoeld om mensen kennis te laten maken met een e-bike en te ervaren hoe het is om met de e-bike te reizen.

Praktijkvoorbeeld: Aanpassing kaarten renovatie Velsertunnel

De Velsertunnel was dicht in 2016. We werkten samen met HERE om een routeplanner aan te bieden die rekening hield met de afsluitingen van de Velsertunnel.

Praktijkvoorbeeld: Parkeerbeleid bij Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

In dit praktijkvoorbeeld lichten we het parkeerbeleid van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam toe. De beschreven maatregelen zijn nog steeds relevant.

Factsheet: Verbeteren ov-verbindingen

Het aantrekkelijk maken van het openbaar vervoer kan ervoor zorgen dat meer automobilisten kiezen om het ov te gebruiken.

Factsheet: Fietsparkeren

De fiets is het voornaamste transportmiddel van en naar treinstations. Het is daarom belangrijk voldoende fietsparkeerplaatsen aan te bieden.

Factsheet: Upgrade fietsinfrastructuur

Er ontstaan in een aantal steden in Nederland problemen met doorstroming op fietspaden. Het is daarom nodig om het fietsnetwerk te verbeteren.

Factsheet: Inzet tijdelijke wegkantsystemen

Als onderdeel van een breder verkeersmanagementplan of als separate maatregelen kan het noodzakelijk zijn om extra (mitigerende) middelen te treffen.

Factsheet: Fiets- en voetgangerspont

Bij wegwerkzaamheden waarbij een bestaande oeververbinding (gedeeltelijk) komt te vervallen, kan als tijdelijke maatregel een veerpont worden ingezet.

Factsheet: Mobiliteitsadvies: vragen beantwoorden en reis- en routeadvies

Naast de standaard vragen en antwoorden en de informatielijn, worden producten ontwikkeld op de socialmediaplatformen voor communicatie met de weggebruiker.

Factsheet: Spitsmijdenprojecten

Het reduceren van het aantal autoverplaatsingen in de spits kan op verschillende manieren. Op deze pagina leest u meer over Spitsmijdenprojecten.

Praktijkvoorbeeld: Slim Roosteren op de Nijmeegse Campus

Vanaf collegejaar 2018-2019 zijn roostertijden op de Nijmeegse Campus aangepast om de spitsdrukte te spreiden. Hierdoor is de drukte in het OV afgenomen.

Praktijkvoorbeeld: Park+Bike in Leeuwarden

In regio Leeuwarden werkten Fryslân, Rijkswaterstaat, VNO-NCW Noord, MKB-Noord en gemeente Leeuwarden samen aan bereikbaarheid. Zo is het programma Werk slim, reis slim gestart.

Praktijkvoorbeeld: Fietsbeloningsproject B-riders

Met B-Riders wil de provincie Noord-Brabant samen met het bedrijfsleven werknemers van de auto op de fiets krijgen.

Factsheet: Monitoring verkeer

Er zijn verschillende vormen van verkeersmonitoring mogelijk om de verkeershinder als gevolg van wegwerkzaamheden te kunnen monitoren en te kunnen sturen.

Factsheet: Netwerkbreed Verkeersmanagement

Wegbeheerders in Nederland werken al ruim 20 jaar samen bij de uitvoering van verkeersmanagement. Hieronder liggen veelal regionale regelstrategieën.

Factsheet: Online- en socialmediacampagnes

Online en socialmediakanalen bieden goede mogelijkheden om weggebruikers of inwoners van een gebied te bereiken.

Factsheet: In-appnotificaties

Een nieuwe manier van informeren zijn in-appnotificaties. Automobilisten worden tijdens werkzaamheden geïnformeerd over hinder op hun route.

Praktijkvoorbeeld: Snelle fietsroute Sittard-Maastricht

Om de fiets in Nederland een belangrijke en hoogwaardige modaliteit te laten zijn en blijven, is een Schaalsprong Fiets nodig.

Factsheet: Fietsbeloningsprojecten

Fietsbeloningsprojecten zijn projecten die worden ingezet om inwoners, werknemers of bezoekers te stimuleren (meer) te fietsen.